Matchen bröts efter allvarlig fotskada

1 av 8

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Det gör ont bara att titta på bilderna.

Nu berättar RIK-spelaren Richard Hanisch, 21, själv om skräckskadan som chockade Lisebergshallen.

– Jag kände när jag landade att fan, det här kommer gå illa. Största paniken var när jag såg foten.

Den otäcka incidenten inträffade några minuter före full tid i måndagens elitseriematch i handboll. Vid ställningen 32–20 till Redbergslid mot H43 åkte mittnian Richard Hanisch på en otäck skada efter en duell med H43:s Fahrudin Zaimovic.

– Vi hade bestämt en kombination, men när jag väl gick upp i luften fick jag en putt av Fahrudin och fick bakåtvikt, så att jag landade med hela kroppen på foten. Det var en ren olyckshändelse, inget illa menat från hans sida, säger Richard Hanisch.

Han tvingades vänta i 20 minuter på ambulans. Sjukvårdare fick fixera foten och sedan fördes Hanisch till Mölndals lasarett där han opereras under tisdagen.

Hyfsat gott mod

När Sportbladet når den skadade RIK-spelaren vid midnatt är han omtöcknad, men vid hyfsat gott mod.

– Nu mår jag helt okej, bortsett från foten. Det kunde ha gått ännu värre. Det gäller att se det positiva, vi vann matchen, säger han.

– Ja, vad fasen, jag har ju inte dött. Visst är det tungt, men jag kan inte göra något åt det nu, jag kan ju inte trolla.

Vad minns du av händelsen?

– Största paniken var när jag såg foten. Jag kände när jag landade att fan, det här kommer gå illa. Sedan landade jag och slog i foten och började skrika. Det var panik. Jag ville ställa mig upp och springa därifrån, men det var ju lite svårt...

Han säger att smärtan knappt går att beskriva i ord.

– Jag slog ut framtänderna när jag var 13 år. Då trodde jag nästan att jag skulle dö. Men det var typ en fjärt i rymden jämfört med det här.

”Jag var lite borta”

Nu väntar en lång rehabilitering för Richard Hanisch.

– Det var ett ledband i foten som var av och lite högre upp var det en spricka. Men jag var lite borta när de pratade med mig, så jag tog inte in allt. Men det kan ta allt från sex veckor till ett halvår innan jag är tillbaka. Jag får hoppas på det mildaste, men missar jag resten av säsongen så är det så, säger han.

– Det är svårt att uttala sig, men jag är glad om det kan bli spel för honom någon gång till hösten, säger RIK-tränaren Magnus Wislander.

Matchen återupptogs aldrig igen. Redbergslid tillskrevs segern med 32–20.

– Vi pratade med H43-spelarna, de hade tolv mål upp och det var några minuter kvar. Det var inget som talade för att det skulle hända något å deras vägnar. Det var ett bra beslut i samråd, säger Magnus Wislander.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll