Dog – under operationen

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flerfaldige världsmästaren Aholas död ett mysterium: ”Ingen tycks veta någonting”

Den femfaldige världsmästaren Mika Ahola är död.

Men omständigheterna kring dödsfallet är oklara.

– Ingen tycks veta någonting, det är väldigt mycket hysch, hysch, säger den flerfaldige mästaren och vännen Anders Eriksson.

Blev 37 år Femfaldige världsmästaren Mika Ahola är död. Omständigheterna kring endurostjärnans dödsfall är fortfarande oklara.
Foto: Foto: SCANPIX
Blev 37 år Femfaldige världsmästaren Mika Ahola är död. Omständigheterna kring endurostjärnans dödsfall är fortfarande oklara.

Det är nu tre veckor sedan den femfaldige världsmästaren i enduro, Mika Ahola meddelade att hans karriär är över. 37-åringen från Finland hade först tänkt byta och köra för ett annan tillverkare, men han kände att han inte hade någon motivation kvar.

– Mina mål är uppfyllda och jag känner att det är dags att gå vidare och se vad världen har att erbjuda, sa han då.

Kraschade på träning

Men vad ingen visste var att han hade kraschat svårt under ett träningspass i Spanien och att han hade ådragit sig svåra inre skador.

– Jag har funderat mycket på varför han skulle lägga av, att det handlade om motivationen kändes inte rätt, säger Anders Eriksson själv sjufaldig världsmästare i enduro och vän till Mika Ahola.

Exakt vad som har hänt är inte känt, men flera olika källor säger till Sportbladet att han sökte läkarvård för att han hade smärtor i magen efter kraschen och att han skickades hem igen.

Efter ett par veckor blev han akut sämre och han tvingades uppsöka sjukhus igen.

– Jag vill inte spekulera i exakt vad som har hänt, säger Anders Eriksson.

– Men han var inblandad i en olycka på träningen för ungefär en månad sedan.

”En sorgens dag”

De senaste dagarna har han vårdats på Teknon Clinic i Barcelona och läkarna var tvungna att operera bort den ena njuren. Det tillstötte svåra komplikationer i samband med operationen och det kostade Mika Ahola livet.

– Det är en sorgens dag, säger Anders Eriksson.

– Jag delade ut VM-guldet till honom i höstas och sa till honom att det känns som om alla bitar har fallit på plats. Han tackade mig med att säga att han har haft en bra läromästare i mig. Vi kämpade mycket mot varandra under min storhetstid och vi körde

i samma team under två år. Han var en mycket speciell och väldigt stor idrottsman.

Mika Ahola vann fem VM-titlar i tre olika klasser mellan 2007 och 2011.

– Det känns fruktansvärt.

Vi kämpade mot varandra under hela säsongen och ändå kunde vi träna tillsammans under försäsongen. Han var en kompis, säger Joakim Ljunggren som var trea i VM bakom just Mika Ahola 2011.

– Han var en grymt stor idrottsman, han gjorde det han trodde på och var sjukt bra. Jag kommer verkligen att sakna honom.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN