Vägrar tävla mot konkurrenterna

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Norska VM-deltagaren: Vill inte offra allt

Foto: AP
Ida Marcussen.

”Minst hälften är dopade”, säger norska Ida Marcussens tränare om deltagarna i sjukampen.

Därför vägrar 25-åringen att tävla mot de andra i VM utan ser bara till sin egen poäng.

– När en medaljör åker fast kan du säga att det är synd om dem bakom, men när de också är fulla av dopning... Jag vill inte offra allt för att vinna en medalj, säger Marcussen enligt VG.

På måndagen inledde damerna sin sjukamp vid VM i Moskva. En av deltagarna är norskan Ida Marcussen, men 25-åringen kommer inte att försöka utmana konkurrenterna i tävlingen. Detta då hälften av dem, enligt norskans tränare, är dopade.

”Minst hälften är dopade”

– Minst hälften av deltagarna i sjukampen är dopade. Det är några av dem som konstant gömmer sig från de andra. De har egna medicinska system och en annan moral samt grundläggande attityd. Där är det inga problem att sätta sprutor, säger Lukas Udelhoven till Fædrelandsvennen enligt VG.

Marcussen säger därför nu att hon först och främst är med i VM för att se hur långt en ren utövare kan nå poängmässigt och hävdar, enligt VG, att hon inte kommer låta de andra utövarnas prestationer påverka hennes motivation.

”Inte med för att ta guld”

– Nej, för jag är inte med för att ta guld. Jag vill se hur långt jag kan nå. Självklart kan du säga att det är synd om dem bakom när en medaljvinnare åker fast men när de också är fulla av dopning... Jag vill inte offra allt för att vinna en medalj, säger norskan.

Marcussen vann silver vid junior-VM 2006 men har aldrig nått några större framgångar som senior. Vid OS i London blev hon 27:a.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott