Sportbladet

Thorén: Spräng luftslottet – och börja om i elitettan

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Tyresös väg till ekonomisk balans ska alltså gå via ett biståndsprojekt i Afrika.

Varför inte spränga luftslottet, kapa kostnader och börja om i elitettan i stället.

Det är med största sannolikt ändå där denna galna resa slutar efter damallsvenskan i oktober.

Petra Thorén.
Petra Thorén.

På söndag spelar Tyresö FF sin Champions Leaguematch mot Neulengbach. När Vero Boquete talar med Uefa om förväntningarna inför matchen berättar hon om längtan efter en final i Lissabon på bilavstånd till spanska hemstaden Santiago de Compostela.

Hon får inga frågor om den svarta avgrund klubben måste kravla sig ur på vägen dit och hur den ekonomiska oron påverkar spelarna.

Tyresö Fotboll AB står på ruinens brant och riskerar att åka ur damallsvenskan och ner i elitettan.

Visionen om det vackra laget som skulle matcha damjättarna Lyon och Wolfsburg internationellt är på väg att köra i diket.

De kan vinna Champions League på vägen dit, men sen?

Jag tänker på ungdomarna

Jag kan inte låta bli att undra vad som nu händer med Nelly, Sara, Josefin och Emmas drömmar om att en dag bli en ny Caroline Seger, en ny Marta när deras egen klubb inte klarar av att leva upp till det idrottsliga ansvar som den själv varit med att ta på sig?

Tyresö Fotboll AB har fått hjälp av kommunen att betala av en läktare och enligt uppgifter lägger Tyresö kommun elva miljoner på att möta de hårda arenakrav som ställs på en elitklubb.

Men ändå har Tyresö inte klarat av att hantera sin egen pengapåse och är nu under rekonstruktion.

Tidigare i veckan satt jag i Helsingborg och talade med en av lagets rutinerade spelare; Mattias Lindström. HIF dras också med ekonomiska problem och dåligt samvete över naiva beslut.

Men den allsvenska skåneklubben har dragit åt svångremmen, värvat mindre och kapat kostnader ner på pastanivå. Spelarna får frukost, men ingen lunch. Alla utgifter ses över och den resan måste Tyresö också göra.

Om det inte redan är för sent.

I går fick bolaget och laget respit till början av juni. Då får vi veta om löftet om ett miljonprojekt i Afrika bara är konstgjord andning eller om det är biljetten ut ur kaoset.

Vi får också, när biståndsprojektet offentliggörs, möjlighet att bedöma dess trovärdighet.

Vi vet väldigt lite om projektets innehåll men det känns oavsett helt fel tajming att kliva in i ett samarbete som kräver ansvar, långsiktighet och trovärdighet. Det är ett socialt, medmänskligt engagemang och inget en klubb som släcker bränder har kraft att ägna sig helhjärtat åt.

Kan SvFF acceptera lösningen?

Skatteverket är den största fodringsägaren och man ser ut att landa i en lösning med moratorieackord. Skatteverket vill att alla skulder betalas tillbaka under två till tre år.

Enligt jurister är moratorieackord en form av ackord i lagtexten.

Men hur ser Svenska fotbollförbundet på det? Kan den tekniska lösningen erbjuda ett kryphål från hotet om tvångsnedflyttning?

Så här ser det ut sportsligt:

Skulle Tyresö Fotboll AB gå i konkurs tillfaller den allsvenska platsen den ursprungliga föreningen alltså Tyresö FF. Men då Tyresö FF har haft sammankopplingen med bolaget som varit i obestånd så kommer det ändå ske en nedflyttning. Detta sker först efter säsongen.

Även en ackorduppgörelse skulle leda till nedflyttning efter säsongen.

Samma lär gälla för en lösning med moratorieackord. Om Fotbollförbundet likställer det med ackord, som lagtexten gör. Detta kan bli en tolkningsfråga, just ett sådant här ärende har inte prövats tidigare.

Får inte förlåta ekonomisk dopning

Jag har svårt att se att SvFF skulle tolka det som en ren avbetalningsplan och låtsas som det regnar för att låta Tyresö FF stanna kvar i högsta serien. Det är av största vikt att det inte får bli en utväg för en klubb som i sin iver av att spänna de internationella musklerna dopat sig ekonomiskt.

Vi kommer sannolikt att stå med en klubb som slutar i topp av damallsvenskan men som veckor efteråt får starta om i serien under.

Vore det inte bäst för alla parter att göra det redan nu?

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: