Vinter-OS 2014

Bard vill se bojkott av OS 2014 i Sotji

Av: 

Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

"Ryssland är i snabb takt på väg att bli en homofobisk diktatur"

Foto: Alexander Bard riktar hård kritik mot Putin.

Med dryga sex månader kvar till de olympiska spelen i ryska Sotji höjs kritiken mot värdlandet.

Artisten Alexander Bard invigningstalade under gårdagskvällen på Stockholm Pride och uppmanade till bojkott av OS 2014 i ryska Sotji.

– Ryssland under Putins styre tillhör de grymmaste och mest barbariska diskrimineringarna av en folkgrupp som vi upplevt i Europa sedan 1940-talet, sa Bard.

Ryssland införde i juni lagar som gör livet tufft för HBTQ-personer. De nya lagarna förbjuder vad den ryska regeringen kallar "homosexuell propaganda” och gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland.

– Den eskalerande förföljelsen av homo-, bi- och transsexuella i Ryssland i dag under Vladimir Putins styre tillhör de grymmaste och mest barbariska diskrimineringarna av en folkgrupp som vi upplevt i Europa sedan 1940-talet, sa han bland annat.

"Extremt anmärkningsvärt"

Alexander Bard uppmanade i sitt Pride-tal svenska idrottare att hålla en regnbågsflagga i handen under OS-invigningen i Ryssland om ett halvår.

Invigningstalet var inte första gången som Bard kritiserat president Vladimir Putin.

– Det är extremt anmärkningsvärt att vi skickar våra idrottsmän och idrottskvinnor till ett land där homosexuella torteras av heterosexuella. Inget land skulle ju skicka sina idrottsutövare till ett apartheid-land, sade Bard i en intervju med SvD i går.

"Homofobisk diktatur"

Och tidigare i juli skrev han själv ett inlägg i Facebook-gruppen Rainbow Riots där han föreslog bojkotten av OS.

– Varför startar vi inte en kampanj för att bojkotta vinter-OS 2014 i Sotji, Ryssland? Låt oss slå till mot Vladimir Putin där det gör som ondast, det här är hans mest prestigefyllda projekt hittills. Ryssland är i snabb takt på väg att bli en homofobisk diktatur, vad kan vi förlora? skrev Alexander Bard i inlägget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS 2014

Alexander Bard

Vinter-OS

Sotji

Ryssland

Hbtq