”Jobbigt att folk tror att jag är frisk”

avDaniel Hultqvist

Frida Wallberg talar ut i exklusiv intervju i SVT om hennes väg tillbaka

1 av 2

Fem månader har gått efter att Frida Wallberg knockades svårt och fördes till sjukhus där man konstaterade en hjärnblödning.

För SVT Sport berättar 30-åringen nu om en lång väg tillbaka.

– Folk som ser mig tror att jag är frisk, säger hon.

Det var den 14 juni som Frida Wallberg totalknockades i titelfajten mot Diana Prazak.

Trots att det gått flera månader sedan hon skadades svårt och opererades för en hjärnblödning har hon ännu inte ägnat tanken åt att se matchen i efterhand..

I en exklusiv intervju med SVT Sport berättar svenskan om den tuffa vägen tillbaka – och de dolda problemen efter blödningen i hjärnan.

Hon har fortfarande svårigheter med sitt närminne, huvudvärk och dras oro som växer i folksamlingar.

Hennes huvudvärk vill inte försvinna. Utåt sett kan människor tro att Frida är återställd – men det är långt ifrån sanningen, förklarar hon.

– Folk som ser mig tror att jag är frisk. Det är oerhört jobbigt. Man får lust att sätta ett plåster på huvudet. Det är en dold sjukdom jag lider av, säger hon.

Tillbaka i träning

Wallberg är tillbaka i träning igen efter sin rehabilitering men hon har drabbats av flera bakslag. Enligt Wallberg kan läkarna i dag inte säga hur lång tid det tar innan hon blir återställd – men hon har en stark tro.

– Just nu är jag ändå glad att jag kan träna överhuvudtaget. Och det hjälper mig att orka. Läkarna har sagt att det inte är farligt att träna. Tvärtom. Och träningen har blivit ett sätt att faktiskt hålla borta viss smärta. Att hålla mig i form fysiskt har på sätt och vis blivit ännu viktigare i dag än det var när jag satsade på boxningen. Och jag är en sådan person som mår jättedåligt om jag inte kan träna. Sån har jag alltid varit, säger Frida Wallberg till SVT.

”Tar en dag i taget”

Förutom träningen går sexåriga dottern Nellie i första hand. Frida har flera gånger senaste månaderna berättat om relationen till sin dotter, framförallt då hon var inlagd på sjukhuset.

SVT: Hur ser du på boxning i dag?

– Det är ingenting jag vill prata om eller tänker på. Det finns inte. Jag pallar inte ens tänka på framtiden. Det är för jobbigt. Det är som att jag går bakåt i min rehab när jag försöker tänka framåt. Jag får ta en dag i taget. Det är det enda som fungerar, säger hon.

Frida Wallberg berättar i intervjun att hon ändå har ett mål: Vasaloppet.

– Det är en dröm jag har. Har tänkt på det i många år. men det har aldrig blivit av. Får hoppas att det går att genomföra. Det beror lite på hur jag mår just då. Sen får jag slipa på tekniken. Har inte kört skidor på många år, skrattar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning