Falun vann målkalas – en seger från semifinal

avErik Wallskog

Foto: Bildbyrån och SSL Play
Dalens tränare Urban Karlsson var upprörd efter förlusten.

Den regerande svenska mästaren IBF Falun vann även den tredje matchen mot IBK Dalen och är nu bara en seger i från SM-semifinal.

Förutom resultatet hamnade Dalens tränare Urban Karlsson i fokus – när han efter matchen sparkade in dörren till hemmalagets omklädningsrum.

– Jag har bett om ursäkt, säger Karlsson till Västerbottens-Kuriren.

Det blev en minst sagt målrik historia när Falun tog emot Dalen för det tredje kvartsfinalmötet mellan lagen. Matchen svängde flertalet gånger och lagen turades om att vara i ledning, men till slut kom ett avgörande.

Med drygt fyra minuter kvar, vid ställningen 8–8, blev Dalens Mattias Ljunggren stående i den egna målgården och domaren dömde straff. Faluns stjärnback Thomas Holmgren klev fram, men han träffade stolpen.

I stället fick masarna spela power play och där gjorde Omar Aldeeb matchavgörande 9–8 från vad som såg ut att vara en omöjlig vinkel.

”Betalar för dörren”

Men efter matchen utspelade sig en annan dramatisk händelse. När Falun sjöng sin traditionsenliga segersång kom dörren till omklädningsrummet flygande.

– Vi brukar sjunga och jubla lite när vi vinner, då flög helt plötsligt en låst dörr upp och tog med sig karmen och allt. Det kommer att kosta en del tusenlappar, säger hemmalagets tränare Thomas Brottman till Västerbottens-Kuriren.

Till tidningen har Dalen-tränaren Urban Karlsson erkänt att det var han som sparkade in dörren.

– Det var jag som gjorde det. De stod och bankade järnet och då kickade jag en gång på dörren. Jag ber om ursäkt för det och jag har bett om ursäkt till mitt lag, det är bara att skämmas. Jag har sagt till Falun att jag självklart betalar för dörren, säger Karlsson.

Svängig historia

Innan Omar Aldeebs avgörande 9–8-mål hann matchen byta skepnad flera gånger. Först ledde Dalen med 3–2 efter den inledande perioden. 20 minuter senare hade Falun vänt och var i ledning med 6–4.

– Det var en konstig match att spela. Det kändes som lagen inte hade så mycket chanser, men det blev många mål. Publiken gillade garanterat matchen mer än tränarna, säger Faluns lagkapten och tvåmålskytt, Rasmus Enström.

I den avlutande akten hann dalalaget till och med ligga under ännu en gång innan man till slut vände tillbaka matchen och vann med 9–8.

– Vi kämpade till oss en tvåmålsledning inför den sista perioden men släppte tre billiga kassar bakåt och hamnade i underläge. Jag tycker vi visade karaktär genom att vända tillbaka matchen och vinna. Att vi gör totalt nio framåt är starkt, men att släppa in åtta är inte lika bra. Vårt spel stämde inte riktigt, men i ett slutspel kan man skita i vad det står på tavlan så länge man vinner, säger Enström.

Faluns seger gör nu att Dalen är piskat att vinna på torsdag när lagen möts för fjärde gången.

– Det har gått enligt plan och nu har vi matchboll. Dalen känner säkert att de gjort tre bra matcher, men det är vi som har knutit ihop säcken. Vi har flera killar som har spets och är vana i sådana här situationer. Nu ska vi stänga den här matchserien så fort som möjligt.

▪▪▪

Även seriesegraren Storvreta spelade under måndagen sin tredje kvartsfinalmatch när man tog emot Helsingborg. Och precis som bataljen i Falun blev det en jämn historia.

Med 20 minuter kvar låg Uppsalalaget under med 1–4 och spelet var långt i från det som hemmapubliken förväntade sig.

Men när den sista akten väl drog i gång växlade man upp rejält och med tre raka mål tog man matchen till förlängning. Fyra minuter in i densamma klev sedan Albin Sjögren fram och tryckte in 5–4 till Storvreta, som även de nu har 3–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM