1,3 miljoner riskerar bli av med TV4 i natt

”Oacceptabelt om de skulle hålla er gisslan”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Har du tv genom Telenor eller Bredbandsbolaget?

Då riskerar du att bli av med alla TV4-kanaler vid midnatt.

Något som bland annat kan påverka möjligheten att se kval- och slutspelshockey samt fotbollslandskampen mellan Sverige och Chile.

Ja det verkar vara dags igen.

Ett nytt avtalskrig mellan distributör och tv-kanal som riskerar att drabba tv-konsumenten. Den här gången är det Telenor-kunder som riskerar att bli av med alla TV4-kanaler vid midnatt.

– Det här är första gången för oss som vi inte fått till ett avtal under 28 år, det är jätteolyckligt och ser inte jättelovande ut för stunden, säger pressansvarige Magnus Törnblom på TV4-gruppen.

Bakgrunden till bråket är enligt TV4 att Telenor vill sänka ersättningen till kanalen trots att man ökat i tittarandel.

Enligt Telenor vill Bonnier, där TV4 ingår, inte förhandla som läget är nu.

– Vi kommer inte ge upp för det, om det så krävs så kommer vi jaga Bonnier till midnatt för att försöka lösa det här för tittarna. Samtidigt måste vi ta det på allvar när de säger att de är beredda att släcka kanalerna, säger Aron Samuelsson, presschef vid Telenor, till Dagens Media.

”Vore oacceptabelt”

Även Bredbandsbolaget förhandlar just nu med Bonnier och deras kunder riskerar således också att drabbas.

”Vi hoppas att vi kommer att komma överens om ett nytt avtal innan avtalet löper ut vid midnatt och uppmanar Bonnier att möta oss på vägen i förhandlingarna så att ni inte drabbas”, skriver Bredbandsbolaget på sin hemsida.

De fortsätter:

”Det vore oacceptabelt om Bonnier skulle hålla er gisslan genom att tvinga oss att släcka TV4:s innehåll och kanaler för att få en bättre förhandlingsposition. I förhandlingar med rättighetshavare har det i Sverige varit god sed att inte låta kunderna straffas på detta sätt. Detta är ett nytt grepp som vi tidigare bara sett från amerikanska mediejättar och vi beklagar att Bonnier nu verkar ha tagit till sig metoden.”

För sport-tv-tittarna innebär en släckning av kanalerna att man riskerar att missa fotbollslandskampen mellan Sverige-Chile, en del slutspels- och kvalhockey som sänds i TV12, kanalens skidskyttesändningar samt travprogrammen under den närmaste tiden.

”Vi sitter i samma hus”

Telenor har omkring 800 000 kunder och Bredbandsbolaget har omkring 475 000.

Nära 1,3 miljoner tv-tittare riskerar alltså att drabbas.

Har man en uppkoppling finns det dock en lösning.

– Alla de flesta vanliga programmen sänds samtidigt på TV4 play och det är helt fritt, där behöver man bara logga in. Sen finns alla kanaler i C More-appen, den går att testa gratis i två veckor. Så för alla som har en uppkoppling går det att ta del av program och kanaler under en period där vi förhoppningsvis löser det här, än så länge hoppas vi att det inte ens bryter ut, säger Magnus Törnblom.

Telenor säger att de ska jaga er på Bonnier till midnatt, kommer de lyckas tror du?
– De här jättevälkomna, vi sitter i samma hus här så det är bara att höra av sig om de vill förhandla.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Telenor

TV4

Bonnier