”Jag gillar Marit mer än jag gillar mig själv”

SPORTBLADET

Petter Northug mötte pressen inför VM-premiären på torsdag

OSLO/STOCKHOLM.

En hyllning till lagkamraten Marit Björgen, 30.

Sedan var Petter Northug, 25, klar med artighetsfraserna och skickade en varning till sin svenske rival Emil Jönsson inför sprinten på torsdag.

– Banan passar norska löpare bättre, säger Northug.

Foto: Björgen.

I övermorgon brakar skid-VM i Oslo igång ordentligt och på i stort sett varje distans kommer Norge och Sverige att brösta upp sig mot varandra.

Tror banan passar norrmännen perfekt

Redan på torsdag avgörs den slumpartade och actionfyllda sprinten där taktik och rävspel blir helt avgörande nästan varenda gång.

På dagens pressträff berättade Petter Northug om sprintbanan uppe i Holmekollen som han tycker är perfekt utformad – för honom själv och hans lagkamrater.

– Jag tror banan i Kollen passar fler norska löpare än Emil. Det är inte så mycket acceleration i upploppet. Han är alltid bra på att fixa bra positioner, så det blir alltid svårt, men jag tror inte att han kan accelerera på samma sätt, säger Northug.

– I semin och finalen kommer det gå fort, så det gäller att se upp där.

”Som att jämföra med ett OS-guld”

Northug gör sitt första mästerskap på hemmaplan men säger att han inte kommer att ranka eventuella Holmenkollen-guldmedaljer högre än sina två OS-guld som han kom hem med från Vancouver för ett år sedan.

– Ett VM-guld på hemmabana är att jämföra med ett OS-guld. Det är stort att få tävla här. Jag har sett bilder från tidigare mästerskap när norrmän kommer in på stadion och vinner. Jag hoppas att de tar nya såna bilder i år. Det blir historia oavsett hur det går här, så man får vara glad att vara med.

Har du tänkt tanken att det inte kommer att bli några medaljer?

– Nej, jag har inte tänkt den tanken.

Northug är stor favorit på flera distanser men lagkamraten på damsidan, vinterns suverän Marit Björgen, spås bli mästerskapets största medaljsamlare och Northug har inga problem med att hon kanske till och med är mer populär än Northug själv.

– Jag gillar Marit mer än jag gillar mig själv, svarar han med ett flin.

ARTIKELN HANDLAR OM