Österrikarens misstag: la i ett skott för mycket

Tungt för Sverige – blev varvat av Norge och avplockat

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Dominik Landertinger (längst till vänster).
Foto: EUROSPORT
Dominik Landertinger (längst till vänster).

Varvade av Norge och avplockade.

Den svenska insatsen i stafetten var inte mycket att skriva om, så vi fokuserar på något märkligare.

Vad i hela fridens namn höll österrikaren på med?

Flera svenska VM-herrar avstod från världscupstävlingarna i kanadensiska Canmore. Därtill var Torstein Stenersen försvagad av sjukdom, så förväntningarna inför herrarnas stafett var låga.

Det gick heller inget vidare. Gabriel Stegmayr missade två skott men var långsam på skidorna och växlade på plats 15. Peppe Femling körde upp laget två placeringar, men i tid växte avståndet till täten på den sträva snön.

Tabbe på vallen

Simon Hallström behöll placeringen, men när Stenersen tog över gick det inte längre. Ledande Norge hann ikapp på skjutvallen och reglerna säger att varvade lag inte får fortsätta. Så tävlingen tog slut där för svensk del, den slutade med en 13:e-plats.

Inget muntert att berätta alls då?

Jo, vi tillåter oss att le åt Dominik Landertingers tabbe på skjutvallen på tredjesträckan. I piskande vind bommade österrikaren två prickar i det stående skyttet. Han la i lika många extraskott och träffade med båda. Fast i hans huvud måste en av dem ha sett ut som en bom, så 30-åringen la i ett tredje skott och var i färd att avfyra det.

I ett förvirrat ögonblick siktade Landertinger mot en helt vit tavla medan Ryssland drog i väg.

Slapp diskning

SVT:s expert Helena Ekholm noterade tabben – och något som österrikaren sedan skötte protokollsenligt.

– När han gjorde upptäckten gjorde han en extra mantelrörelse. Han öppnade upp så att skottet åkte ur. Om han åker iväg med skott i loppet blir Österrike diskade, säger hon.

Norge vann stafetten före Frankrike och Ryssland. Trots att missen inte kostade många sekunder kom Landertingers Österrike aldrig närmare utan fick nöja sig med plats sex.

Tyskland vann damernas stafett före Norge och Frankrike. Sverige blev inte varvat utan tog sig in som trettonde nation.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN