Kaisa Varis dopad igen

avEmil K Lagnelius, PeO Larsson, Dino Stén, Rickard Westman

SPORTBLADET

Finländska skidskytten fast i kontroll

Den finländska skidskytten Kaisa Varis, 32, har testats positivt för dopning.

Det uppger finländska medier i dag.

Varis har bett det internationella förbundet (IBU) att även analysera det så kallade b-provet.

Foto: AP
Kaisa Varis ställde till med stor sensation när hon vann i världscupen den 11 januari. Nu har skidstjärnan åter igen fastnat i en dopningskontroll.

Det finländska skidskytteförbundet har informerats av IBU om att Varis testats positivt för dopning. Det är inte känt vilken typ av preparat det gäller.

”Misstankarna mot mig är ogrundade”

– Det internationella skidskytteförbundet har meddelat att jag misstänks för dopning. Misstankarna mot mig är ogrundade och därför har jag bett att ärendet undersöks. Eftersom utredningen pågår är detaljerna inte offentliga. Jag har rätt att uttala mig om misstankarna som riktas mot mig och gör det därmed självmant, säger Varis själv i ett uttalande till den finska tv-kanalen YLE.

Skulle även b-provet visa spår av förbjudna ämnen väntar disciplinära åtgärder.

Enligt det finländska förbundet misstänks inte några av dess funktionärer för inblandning.

Kaisa Varis har tidigare fällts för dopning, då som längdåkerska vid VM i Val di Fiemme 2003. Den gången handlade det om Epo-dopning.

En världscupseger

Efter avstängning i två år kom hon tillbaka i längdspåren, men blev inte uttagen till OS i Turin eftersom hon inte uppgett korrekta uppgifter om var hon befunnit sig för dopningstestarna.

Därefter gick hon över till skidskytte, där hon gjorde debut i den här säsongen. Den 11 januari i år i tyska Ruhpoldingen kom den första segern världscupsegern.

VM i skidskytte avgörs om två veckor i Östersund.

Staffan Eklund, Sveriges förbundskapten i skidskytte:

”Dopad i Oberhof”

– Jag vet bara att intenationella skidskytteunionen kommer att gå ut med någonting rörande detta inom loppet av två-tre dagar. Fram tills dess finns det ingen anledning att uttala sig. Jag vill gärna vänta tills jag svart på vitt vet vad det är frågan om.

Fick du veta det i dag eller har du hört snacket tidigare?

– Jag fick veta det i dag.

Senare under torsdagen kom nya uppgifter. Enligt den norska nyhetsbyrån NTB lämnade Varis ett positivt dopningsprov den 6 januari i Oberhof. Den söndagen blev hon 20:e i masstarten. Fem dagar senare vann hon nästa tävling, sprinten i Ruhpolding.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte