Spanien i historisk EM-final mot Tyskland

3–0 av ett bländande spanskt lag i Wien

Det var egentligen aldrig något snack om saken.

Spanien körde över Ryssland i Wien.

Nu väntar en drömfinal mot Tyskland.

Drygt fem minuter in i andra halvlek beseglade Spanien sitt öde och satte fart på en målfest som suddade ut alla förbannelser i fotbollshistorien.

Och det var två viktiga byten som låg bakom den spanska segern. Både Daniel Güiza och Cesc Fabregas startade på den spanska bänken. Fabregas byttes in vid David Villas skada 35 minuter in i första halvlek och Güiza ersatte Fernando Torres i 69:e minuten.

Efter 1–0-målet, ett skolboksanfall där Xavi Hernandez hade sista foten på bollen, lossnade allt för spanjorerna.

I matchens 73:e minut utökade Daniel Güiza ledningen framspelad med en läcker chip av Cesc Fabregas.

Nio minuter senare kombinationsspelade Andres Iniesta och Cesc Fabregas fram David Silva som säkert placerade bollen bakom ryske keepern Akinfejev.

– Med Torres och Villa har vi svårigheter att dominera mittfältet, men med Cesc får vi en man mer på mittfältet och börjar spela allt bättre fotboll. Då är det svårt att stoppa oss, säger Luis Aragones enligt AP.

Spanien har tidigare varit i två EM-finaler. 1964 tog man guld och tjugo år senare 1984 blev det silver. På söndag väntar en ny chans mot Tyskland.

Då vägrar de spanska spelarna att se sig själva som favoriter.

– I flera år har vi inte vunnit någonting, medan Tyskland alltid är med och slåss om mästerskapstitlarna, så jag skulle säga att Tyskland är favoriter, säger kvällens förste målskytt Xavi Hernandez.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.