Snö blev skuffelse för Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Bara tio sekunder från pallen.

Men högt startnummer och snö i spåren bidrog till att Johan Olsson fick nöja sig med att bli åtta världscupens 15 km klassisk stil i finska Kuusamo på söndagen.

– Jag hade siktat på att vara på pallen i dag, men vi som startade på slutet hade problem med att det blåste in snö i spåret. Går man mitt i fältet så trampas spåret glatt av andra åkare hela tiden, säger 28 åringen som gick ut med startnummer 83, fjärde siste åkare.

Segraren Martin Johnsrud Sundby, Norge, som tidigare aldrig varit bättre än tia i världscupen startade som nummer 75.

– Han gör ett kanonlopp, men det är en fördel att gå i mitten av fältet en sån här dag, säger Johan Olsson.

Samtidigt vill han inte skylla för mycket på vädret.

– Alltså, det här är ju en utomhussport, säger han.

Åsarnaåkaren låg tvåa efter 7,5 kilometer, då han nästan var i kapp förra årets totalvinnare av världscupen, Lukas Bauer. Tjecken startade en halv minut före Johan Olsson.

Sedan började svensken tappa placeringar. Bauer åkte starkt på slutet och blev tvåa, före trean Sami Jauhojärvi, Finland.

Visade formen

Finländaren var bara 9,9 sekunder snabbare än Johan Olsson.

– Jag gör ett jättebra lopp, speciellt i början. Det kändes helt kontrollerat. Men sedan orkade jag inte riktigt på slutet, säger han.

Johan Olsson visade redan i världscuppremiären i Gällivare förra helgen att han är i storform. På andrasträckan i stafetten i klassisk stil åkte han snabbast av alla åkare. I 15-kilometersloppet i fri stil blev han åtta.

Västeråskillen har på sina 46 världscupstarter aldrig individuellt varit bättre än sjua, i den klassiska tremilen med masstart i Canmore i Kanada 2005.

– Men är inte nöjd förrän jag kommer upp på pallen. I Davos om två veckor ska jag verkligen satsa på att nå dit, säger Johan Olsson.

Mer solljus

– Det är högre höjd än här i Kuusamo, och banan är lite lättare. Det passar mig. Och det är mer solljus än här, så att jag i alla fall känner mig vaken någon gång på dan, säger han.

Men först väntar en fristilstävling med masstart över tre mil i världscupen i franska La Clusaz nästa helg.

– Tremilar brukar göra mig rätt gott, det blir en rejäl genomkörare, så får man ta det lugnt veckan efteråt. Då brukar formen komma, säger Johan Olsson.

Näst bäst av de svenska herrarna i Kuusamo blev Daniel Rickardsson (36), följd av Mattias Fredriksson (47), och Martin Larsson och Fredrik Östberg som hamnade på delad 51:a plats.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN