Sverige sexa i damstafett

SPORTBLADET

”En helt godkänd insats”

Det blev ingen succéavslutning för de svenska skidskyttedamerna i Pokljuka i Slovenien.

Förhoppningarna var högt ställda inför den avslutande stafetten efter veckans framskjutna placeringar.

I senaste världscupstafetten i Hochfilzen blev det en överraskande tredjeplats – nu fick svenskorna nöja sig med en sjätteplats.

– Det blev ett riktigt tufft lopp. Jag känner mig rejält sliten i kroppen och i huvudet efter nio tuffa lopp på tre veckor. Jag fick verkligen slita i dag – både ute på spåret och på skjutvallen, konstaterade Helena Jonsson, sedan hon trots fyra extraskott fört upp Sverige till sjätteplatsen.

– Det tackar tjejerna i laget för eftersom vi nu kan kvittera ut lite extra julklappspengar, sade Helena Jonsson med ett leende. Sjätteplatsen gav laget 2500 euro att dela på.

– En helt godkänd insats. Visst kunde det ha varit lite bättre skytte – det är ett måste om vi ska kunna kriga med Tyskland och Ryssland om de ädlaste medaljerna. Vi har en liten trupp och tjejerna får slita hårt. Tyskland och Ryssland har ”råd” att ställa över några åkare då och då för att ge dem lite vila, säger Staffan Eklund.

När Sverige blev trea i Hochfilzen i Österrike krävdes fem extraskott, den här gången tvingades svenskorna använda mer än dubbelt så många (elva).

Tuff stund på skjutvallen

Anna-Maria Nilsson, som fått sitt internationella genombrott under tävlingarna i Pokljuka, visade prov på mental styrka på skjutvallen.

– Jag började med tre bomskott i stående. En hemsk känsla, men det var desto skönare när jag lyckades pricka ner de tre svarta prickarna med de tre extraskotten och slapp åka straffrundan, sade Anna-Maria Nilsson.

Elisabeth Högberg inledde med en prickfri skjutning på startsträckan, men 21-åringen har fortfarande inte den kapacitet i skidåkningen som krävs för att hänga med världseliten. Hon växlade över till Anna Carin Olofsson som 13:e lag 1,5 minut från ledningen.

Anna Carin sköt hyfsat (två extraskott) och svarade för en stark spurtrunda och förde upp Sverige till nionde plats.

Klättrade i resultatlistan

– Det var inget topplopp precis, men ändå helt OK, summerade Anna Carin Olofsson sin insats.

Trots att Anna-Maria Nilsson tvingades utnyttja hela fem extraskott lyckades hon åka upp Sverige till sjunde plats. Helena Jonsson förbättrade lagets läge ytterligare en placering på slutrundan till sjätte plats 3 minuter och 43 sekunder efter segrande Tyskland.

Tyskland med Martina Glagow, Sabina Buchholz, Magdalena Neuner och Andreas Henkel vann loppet ohotade före Ryssland och Frankrike.

Norge som vann stafetten i Hochfilzen slutade den här gången på en beskedlig niondeplats med ett rätt reservfyllt lag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte