Mats Wennerholm

HV 71 går hela vägen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Wennerholm: Allt talar för att HV vinner sina två hemmamatcher

LINKÖPING. HV 71 gör vad de måste.

De vinner tredje finalen i Linköping.

Och nu tror jag att HV vänder på det här.

Det kommer att bli fler resor än jag räknade med i den rosa husbilen.

Lasse Anrell och Mats Wennerholm bråkar om den sista leverpastejen i Rosa Bussen. Nästa stopp – Jönköping och HV:s hemmamatch.
Lasse Anrell och Mats Wennerholm bråkar om den sista leverpastejen i Rosa Bussen. Nästa stopp – Jönköping och HV:s hemmamatch.

Det är verkligen inget lyxliv och i natt fick jag lägga mig på fastande mage, sedan Lasse Anrell ätit upp den sista biten leverpastej jag sparat i kylskåpet.

Och syltlöken.

Sedan påstod han mellan tuggorna att Janne Karlssons rosa turpenna slutat fungera i sudden death i går.

Att det var därför som Linköping förlorat.

– Det blev bläck out, hävdade han.

Då förstår ni hur mitt liv ser ut just nu.

Och det kommer att fortsätta en vecka till.

För jag tror det här går hela vägen ut nu och att HV 71 vinner med 4–3 i matcher till slut.

Här kommer frågorna – och svaren – som förklarar varför:

Varför vinner HV 71?

Tre starka skäl:

Hemmaplansfördelen som svängde tillbaka till Jönköping igen i går. HV har tre hemmamatcher kvar – Linköping bara en. Och smålänningarna har bara förlorat tre matcher vid full tid hemma på hela den här säsongen.

På 35 spelade matcher i grundserien och slutspelet. Allt talar för att HV vinner de två raka hemmatcher som väntar.

Outnyttjade resurser. Hittills i finalerna har det nästan bara handlat om förstafemman i HV med Johan Davidsson & Co. I går bröts mönstret då Andreas Falk och Jan Hrdina gjorde mål. Det känns som HV har mer reservkapital.

Stefan Liv. Han är en bättre målvakt än Rastislav Stana.

Vad är det i så fall som talar mot Linköping?

– Stana är redan nämd. Plus att det känns som Janne Karlsson fått ut maximalt av materialet i de första matcherna. Dessutom gick backen Josef Melichar sönder i går. Linköping har bara fem backar just nu, då avstängde Andreas Pihl är borta hela finalserien. Är Melichar också borta tror jag det blir tufft att orka för de backar som är kvar. Även om Carl Gunnarsson varit suverän som Pihl-ersättare så här långt.

Äh, kom igen, nu. Efter förra matchen var ju Linköping redan klara mästare – ni journalister svänger ju värre än vägnätet i Norge?

– Nej, jag har aldrig sagt att Linköping ska vinna. Däremot att HV sett ovanligt tama ut. Nu kom de igen och det känns som de har mer energi kvar. Och fler spelare som inte kommit upp i normal standard.

Hur viktig var matchen i går?

– Enormt viktig. Det syntes också på intensiteten och hettan på isen. HV var piskade att vinna och spelade så desperat de var tvungna till. Linköping hade avgjort det här om de fått 3–0 i matcher. Det hade HV aldrig vänt. Men nu är läget ett helt annat. HV hade turen och marginalerna med sig den här gången, som då domaren Marcus Vinnerborg missade en solklar straff för Linköping i slutet av tredje perioden. Men domarmissar får vi vänja oss vid så länge vi inte har ett tvådomarsystem. Och det tyckte klubbarna blev för dyrt att införa redan till slutspelet.

Du gnällde på sittplatspubliken i Cloetta Center inför finalen. Vad säger du nu, då?

– Att kritiken bet. Jag har aldrig varit med om ett värre drag i chockladfabriken än i går. Suveränt. Och lika suverän och städad ståplatsklack. Jag förstår inte varför de inte kan uppträda lika exemplariskt på bortaplan och verkligen stötta sitt eget lag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN