Riskerar liv och lem – för en ost

Sport eller spektakel? Här är bilderna från den årliga ostrullningen i Gloucestershire

Förutsättningarna är enkla om än udda.

Ett hundratal tävlande jagar en skenande 3-kilosost i en backe med upp till 90 graders lutning.

Förste man att nå fram till osten vinner.

Övriga kan skatta sig lyckliga om de klarar vansinnessprånget utan stukade fotleder, benbrott och hjärnskakningar.

Den årliga ostrullningen i Coopers Hill i Gloucestershire lär ha minst 200 år på nacken. Den något udda men traditionstyngda tävlingen var till en början en lokal företeelse men har på senare år vuxit rejält och lockar i dag tävlande och besökare från alla världens hörn.

Osten rullar i 110 km/h

Så även i år då ett åttiotal våghalsar, män och kvinnor, över fyra lopp utmanade ödet i den 200 meter långa skräckbacken.

Vinner gör den som först når fram till osten. Men att hinna i kapp den gula läckerbiten är ingen enkel uppgift då den dels får ett försprång av ”ostrullaren” (ofta en lokal kändis) och dessutom når hastigheter på upp till 110 km/h. Ostens resa från backens topp till tå brukar ta runt tolv sekunder. Att först passera mållinjen vid backens fot och på det viset vinna är därför mycket vanligare.

Vanligt med benbrott

Att kasta sig utför Coopers Hill kan vara förenat med direkt livsfara och det har hänt att tävlingen ställts in på grund av de många tillbuden året innan. Trots regn och lervälling i backen genomfördes dock årets tävling som planerat. Och även om inga allvarliga olyckor ägde rum fick ambulanspersonal och frivilliga bårbärare av bilderna att döma ligga i för att hinna med.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.