Lundqvist gör succé – drömmer om F1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mattias Persson

Han har alltid drömt om F1 – men budgeten för de stora mästerskapen har saknats.

Nu gör Linus Lundqvist succé i Storbritannien och hoppet har väckts.

– För att kunna klättra vidare på stegen mot F1 måste jag göra mig ett namn, säger han.

Under sin första säsong i brittiska F3 är det precis det som han har gjort. Han hade som målsättning att slåss som pallplatser under sin debutsäsong, men inledde med att vinna under den första tävlingshelgen. Han har sedan fortsatt på samma sätt och vunnit minst ett av de tre racen vid varje tävlingstillfälle. För två veckor sedan vann han två av tre lopp på belgiska Spa och inför veckans tävling på Brands Hatch leder han mästerskapet med mer än 120 poäng före dansken Nicolai Kjaergaard.

– Helgen på Spa var helt magisk, det är svårt att ta till sig någonting sådant, säger Linus Lundqvist.

– Det var ett väldigt stort steg att gå från Formel 4 till Formel 3 inför den här säsongen och det svåraste har varit att få ut allt ur både dig själv och bilen varje helg. Att hitta de där två extra tiondelarna varje dag som gör att du kan vinna istället för att sluta tia. Den där sista tiondelen avgör allt, på Spa var det 14 bilar inom fem tiondelar och då är det de små misstagen som avgör. Det blir allt tuffare att göra allt perfekt, men den här säsongen har varit den bästa i min karriär och den andra halvan ska jag hålla i det. Det är viktigt för framtiden att vinna titlar.

Foto: Mattias Persson

Satsning mot F1 kräver större budget

För att vandra vidare inom formelbil krävs antingen ett steg till EM i Formel 3 eller GP3, som avgörs i samband med F1. Därefter väntar Formula 2 och eventuellt drömmen Formel 1 - men det är en mycket dyr satsning. En säsong i EM i F3 kräver en budget på ungefär 6,5 miljoner kronor och en förare behöver ofta två säsonger i den serien innan han är redo att gå vidare till Formula 2. Den serien kostar sedan ytterligare 15 miljoner kronor per säsong – och Marcus Ericsson behövde exempelvis fyra år innan han kunde ta klivet till F1.

– Jag vill fortsätta att köra formelbil och målet är att få köra om en VM-titel i F1, men varje år är avgörande. Jag måste göra bra resultat och hitta en budget för att kunna gå vidare, säger 18-åringen från Tyresö.

– Det krävs inte direkt mindre pengar för varje år, men med bra resultat hoppas jag att möjligheten att nå drömmen finns kvar.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN