Sverige enkelt vidare till VM-semifinal

SPORTBLADET

Utklassade Norge

Den första riktiga matchen blev ingen riktig match.

Efter 10–1 mot Norge möter Sverige skräckmotståndaren Schweiz i fredagens VM-semifinal i innebandy.

En tappad boll på mittplanen, en onödig svensk fasthållning och en norsk konststraff. I första periodens sista sekunder var det nästan spännande. 36-årige Runar Snellingen promenerade långsamt fram med bollen, vred sig ett halvt varv och med ryggen mot mål tog han upp bollen i klubbladet och slungade in Norges reducering till 1–2.

Sveriges målvakt Patrik Jansson slängde sig på rygg och fångade Snellingen i en bensax – men inte bollen.

De bästa fick vila

I andra perioden gjorde Sverige två snabba mål, och all dramatik var borta i nästan folktomma Hartwall Arena.

Vid 6–1 lät förbundskapten Kent Göransson några av sina viktigaste anfallsspelare vila i tredje perioden. Magnus Svensson var en av stjärnorna som stretchade och joggade i strumplästen utanför sargen medan lagkamraterna spelade färdigt.

– Vi har laddat för två och en halv match i VM. Det här var den halva matchen. Nu väntar två riktigt tuffa, säger tvåmålsskytten Svensson.

Nu väntar Schweiz

På fredagskvällen väntar Schweiz i semifinal. Schweizarna pressade Sverige till förlängning i VM-semifinalen i Prag för två år sedan.

Och i VM:et dessförinnan fick svenskarna bara 4–4 i gruppspelet hemma i Malmö.

– I Prag tror jag att vi var för inriktade på finalen redan när vi spelade semi. Nu får vi inte göra om samma misstag. Det kommer att bli stenhårt. De kommer antagligen att spela man-man-försvar, och det fysiska spelet blir väldigt viktigt, säger Magnus Svensson.

Daniel Calebsson flyttade hem i somras efter tre säsonger i schweiziska ligan.

– Skulle man sätta odds är vi favoriter, men vi har haft extremt svårt mot Schweiz i VM på senare år. Bröderna Hofbauer är forwards i världsklass och de har fler offensiva vapen som Simon Stucki, säger Calebsson.

Kent Göransson om Schweiz:

– Ett lag som straffar en enormt hårt om man gör fel, som exempelvis att gå bort sig i anfallszon med för många spelare. Vi måste spela jävligt rakt i vårt anfallsspel.

Schweiz vann sin kvartsfinal mot Ryssland med 9–2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy