Vinter-OS

Svenske doldisen: ”Jag slår Northug”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Inhopparen självsäker
inför lagsprinten: "Jag
har en hög maxfart"

WHISTLER. Petter Northug pratar om sin revansch på Marcus Hellner. Men det är en svensk doldis som norrmannen ska lyssna på inför dagens lagsprint.

– I en spurt slår jag honom, säger Teodor Peterson, 21.

Full av självförtroende Teodor Peterson får hoppa in för sjuke Emil Jönsson i dagens lagsprint – och ställs mot Petter Northug. ”I en spurt slår jag honom” säger Peterso till Sportbladet.

Foto: ANDREAS BARDELL

I går fick Teodor Peterson beskedet att han ska ta över sjuk Emil Jönssons plats i lagsprinten. Den 21-årige sprintåkaren gjorde världscupspremiär i våras och är orutinerad. Men det var han som blev reserv i lagsprinten framför Björn Lind, regerande olympisk mästare i sprint och lagsprint.

Teodor Peterson har lyfts fram av sprinttränaren Arild Monsen under säsongen. Och när Sportbladet träffade honom på längdarenan i Whistler i går var han avslappad och såg fram emot uppgiften.

– Det är jäkligt tråkigt för Emil som hade behövt en revansch, men det ska bli kul att åka, säger han.

Teodor möter Northug

Den ursprungliga planen med Marcus Hellner på förstasträckan kvarstår.

Det innebär att Teodor Peterson får ta hand om Petter Northug. Och det gör han gärna.

Vilka chanser har du att slå honom i en spurt?

– Det tror jag inte är omöjligt, spurten är min starka sida. Jag har en hög maxfart. Kommer vi in samtidigt på upploppet ska jag göra vad jag kan, säger Teodor Peterson.

Petter Northug fick, när han i går bröt tystnade efter sitt misslyckande på skiathlonloppet, frågan om vad som hade skett om han kommit in på upploppet med Marcus Hellner.

– Det har ni sett förr, säger Northug.

”Har självförtroende”

Marcus Hellner ler som vanligt när han hör om norrmannens utspel.

– Jag har alltid haft självförtroende och aldrig låtit mig påverkas av vad mina konkurrenter gör eller säger. Allt har inte stämt för honom och det är bara att beklaga, menar Hellner.

Även det norska laget har drabbats av avhopp inför lagsprinten. Ole Vigen Hattestad skulle åkt förstasträckan, men han är förkyld och ersätts av Öystein Pettersen.

Sverige slipper möta Norge och Ryssland i semifinalen och det blir en ren medaljkamp i finalen. Och Marcus Hellner tror att Teodor Peterson är starkare än vad han själv är i en spurt.

– Men det är en lång väg dit, det är det som är det tuffaste, säger Peterson.

Kommer han in på stadion tänker han dock göra allt för försvara det guld som Björn Lind och Thobias Fredriksson bärgade i Turin 2006.

– Jag tänker inte låta Northug ta guldmedaljen och sikta in mig på andraplatsen, säger Teodor Peterson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS