Damhockey även i Sotji 2014

avTT

IIHF garanterar spel

Damhockeyn har en framtid i OS.

Trots den klena standarden på många lag i Vancouver.

– Vi måste jobba hårdare och hjälpa de nationella förbunden, säger René Fasel från det Internationella ishockeyförbundet.

Schweizaren, ordförande i det Internationella ishockeyförbundet (IIHF), blundar inte för kritiken mot klassen på årets OS-turnering.

Resultat som Kanadas 18–0 mot Slovakien och 13–1 mot Sverige kastar ett löjets skimmer över sporten och väcker frågan om inte damhockey borde kastas ut ur den olympiska familjen till dess att den nått en godtagbar internationell bredd.

Men Fasel garanterar att det blir damhockey även i Sotji 2014.

– Vi har problem med resultaten. Kanada och USA spelar på en annan planet, sedan kommer Sverige och Finland och sedan resten.

– Men vi måste tänka på att det tar tid att utveckla damhockeyn. Tjejerna kommer att bli bra i fler länder och vi jobbar på det.

– 80 000 tjejer spelar ishockey i Kanada, 200 i Slovakien. Där har ni resultatet.

Att Kanada och USA är så långt framme i damhockey tror Fasel inte enbart har att göra med att ishockey traditionellt har starka rötter i Nordamerika. Han pekar även på att nordamerikanerna generellt är bättre på damidrott.

– Ni har ett system här med universitet- och collegeidrott där även tjejer ingår och får stöd. I Europa har tjejerna det svårare.

– Det är en kulturfråga, säger Fasel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS