”Det blir en katastrof”

SPORTBLADET

Förarna oroade inför kvalet i Monaco

Det är dags för kval i Monaco.

Och förarna fruktar ett kaos.

– Det blir en katastrof, säger Lewis Hamilton.

Inför loppet i Monaco ville förarna att man skulle dela upp den första delen av kvalet, kallad Q1, detta för att Monacos stadsbana är den kortaste i VM-kalendern och i år står 24 bilar på startlinjen.

Det innebär att det är en bil ungefär var 200:e meter och dessutom är skillnaden i bilarnas prestanda enormt stor.

Under träningen skiljde i Monaco skiljde det mellan sex och sju sekunder mellan de snabbaste och de långsammaste bilarna och under kvalet i Barcelona förra veckan skiljde det sju sekunder mellan Red Bull som var snabbast och HRT som var långsammast. Det är ett stort problem.

– Det blir ett lotteri bara att få till ett varv med fri fart, säger den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher och Christian Horner, stallchef för Red Bull håller med:

– Det som oroar mig är Q1. Man måste köra ett varv som är tillräckligt fritt för att kunna få till en tid som man klarar sig vidare på.

– Men om alla kör samtidigt är det en bil var 200:e meter och skillnaden på bilarnas prestanda är enormt stor. Det handlar egentligen bara om att hitta en ledig plats, kanske måste vi gå ut när de nya teamen är i depån.

Extremt svårt att köra om

Detta är inte bara ett problem för topp teamen, utan även för de sämre teamen. Förarna i de nya teamen hinner knappt koncentrera sig på att köra ett snabbt varv eftersom de hela tiden måste hålla koll i backspegeln:

– Vi tycker inte om att bli omkörda hela tiden, precis som de inte gillar att köra upp bakom en av oss varje varv, säger HRTs Bruno Senna.

Men detta kan även bli ett problem under loppet, de är extremt svårt att köra om i Monaco och även om de långsammare förarna varnas med en flagga så finns det risk för problem:

– Det faktum att det skiljer så i bilarnas prestanda gör det bara svårare. När man kör om en eftersläntrare två gånger ett lopp är det inget problem, men nu kör vi om dem så fort att det är helt galet, säger Lewis Hamilton till Reuters.

– Deras prestationer är allt annat än imponerande. När man ser en av dem så vet man att han egentligen ska flytta på sig, men man börjar ändå fundera över vart han tar vägen. Då kör han först åt fel håll, sedan håller de innerspår i kurvan när du kommer i kapp dem. än har det inte hänt några olyckor, men i Monaco kommer det att blir riktigt, riktigt svårt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1