Nervös VM-debut för Vanja Kollmann

SPORTBLADET

Mycket nerver när endurodamer tävlar på VM-nivå

1 av 2 | Foto: Vanja Kollmann, här under ett träningsläger i Italien, tog två sjätteplatser när hon debuterade på VM-nivå i Lovere.

Det var nervöst för svenska enduroföraren Vanja Kollmann när hon gjorde VM-debut den gångna helgen.

– Jag visste ju inte alls vad jag skulle se fram emot, säger hon till Sportbladet.

Det finns inget världsmästerskap i enduro för damer, än så länge kan de bara tävla i nationella mästerskap, EM och i en damcup i Sixdays, endurosportens lag-VM.

Men det är på väg att ändras, i år får kvinnliga enduroförare för första gången tävla i en cup som körs i samband med herrarnas VM-tävlingar. Tanken är att denna cup ska bli en fullfjädrad VM-klass om något år.

Damernas VM-cup körs i bäst av tre deltävlingar och i helgen var det alltså debut för tjejerna i Lovere, Italien. Vanja Kollmann fanns på plats som enda svenska deltagare i damklassen och tjejerna körde i stort sett samma bana som herrarna, det var bara en transportsträcka som var något annorlunda.

Nervös debut

Trots att Kollmann har stor internationell erfarenhet, hon har kört både EM och deltagit i Sixdays, så var det nervöst.

– För min egen del gick det inte alls som planerat. Det var mycket nervositet och jag vurpade direkt på första provet och tappade tid. Jag ville så mycket men i stället knöt sig allt och jag hittade inte något bra flyt, säger hon till Sportbladet.

Skillnaderna mellan manliga och kvinnliga enduroförare är stor, och klivet från att tävla hemma i SM till att köra internationellt är kanske ännu större. Men trots det är Kollmann ändå rätt nöjd med debuten.

– Banan var lättare än jag hade trott även om det resultatmässigt inte gick så bra för mig. Men jag tog mig runt utan att få tidsprick och det var huvudsaken. Nu gäller det bara att ladda om till nästa tävling i Polen, säger hon.

Kollmann blev sexa båda tävlingsdagarna, elva tjejer ställde upp i klassen och den första dagen var det några nya namn som presenterade sig.

Den andra dagen stod regerande världsmästarinnan i trial, spanjorskan Laia Sanz, för en rejäl knall när hon kom tvåa. Sanz har börjat tävla i enduro för att förbereda sig för Dakarrallyt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport