Alonso utsedd till årets förare

SPORTBLADET

Mästaren Vettel bara tvåa

Sebastian Vettel vann VM.

Men han är inte årets bästa förare - inte om teamcheferna får bestämma.

Den positionen har Fernando Alonso.

Foto: Fernando Alonso.

Tidningen Autosport har låtit alla teamchefer har fått utse säsongens bästa förare, allt enligt samma system som under racet. De gav förarna en placering från 1-10 med samma poäng som under en tävling (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Vann gjorde Fernando Alonso, Ferrari, killen som var tvåa i VM.

Han fick 229 poäng, nio poäng mer än världsmästaren Sebastian Vettel, Red Bull.

”Väldigt nöjd”

Båda förarna vann fem race under säsongen och eftersom Fernando Alonso inte var bättre än sjua i säsongsfinalen i Abu Dhabi samtidigt som Sebastian Vettel vann loppet så tog tysken över VM-ledningen i säsongens sista race.

Det var första gången han hade den positionen i år.

Men när det gäller stallcheferna anser de att Fernando Alonso gjort ett bättre jobb:

- Jag är väldigt nöjd med det faktum att majoriteten av stallcheferna har valt mig till årets förare, kommenterar Fernando Alonso utmärkelsen.

- Men självklart hade jag hellre fått det erkännandet i och med att jag vunnit VM-titeln, detta är ytterligare en orsak till att jag värderar säsongen som en stor framgång, även om avslutningen var en besvikelse.

”Enastående comeback”

Fernando Alonso körde nu sitt första år för Ferrari och nästa år kommer han återigen att satsa på VM-titeln.

- Vi kämpade och vi gav inte upp, även om det såg ut som om allt var över. Det gjorde att vi kunde göra en enastående comeback, säger Fernando Alonso.

- 2011 ska bli ännu bättre, men 2010 kommer jag att minnas som en fantastisk säsong.

Även Ferraris teamchef Stefano Domenicali är stolt och nöjd:

- Han gjorde en fantastisk säsong och det är ingen hemlighet att han har talang. Det har varit en ära för oss alla hos Ferrari att få arbeta tillsammans med honom. Han var den drivande kraften och vi hoppas att vi kan leverera en bil till både honom och Felipe som gör att de kan vara med oh konkurrera om topplatser redan i från starten av nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1