Annas motorlista 17/4

POLE POSITION

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

1 Sebastian Vettel

Seger i Malaysia, seger i Kina senast. Dessutom är han stekhet på förarmarknaden. Både Mercedes och Ferrari vill ha honom. Han är favorit i Kina, Red Bull har varit snabba i år och han har haft goda segerchanser i alla lopp, men stoppats av tekniken. Nu ska det regna på söndag – men i fjol vann han under just de förhållandena.

2 Joachim Ljunggren

Sexa i premiären av enduro-VM förra helgen och fjolårets bronsmedaljör kör säsongens andra lopp i Portugal i dagarna.

3 Ross Brawn

Mercedes är det tredje teamet efter McLaren och Sauber som testar ”skorstenslösningen” på chassit för att öka hastig­heten på rakorna. Funkar det på träningen vill Brawn använda den i loppet i morgon. Även Ferrari testade det under träningen, men räknar med att använda det i Barcelona den 9 maj.

4 Sebastien Ogier

Citroënjunioren kommer att vara först ut under dagens start av WRC- loppet i Turkiet. Han leder före Dani Sordo, Citroën, Mikko Hirvonen, Ford, Petter Solberg, Citroën och Sebastien Loeb, även han Citroën.

5 Valentino Rossi

Den regerande mästaren och storstjärnan vann MotoGP-premiären. Han gjorde det sedan Casey Stoner som var i ledningen kört ur. ”En perfekt start, 25 poäng i Qatar är guld värt”, säger italienaren, som i veckan ramlade med en motocrosscykel och gjorde illa höger axel och ryggen. Starten i Motegi är inte i fara.

6 Fernando Alonso

Han och Felipe Massa har använt tre av åtta tillåtna motorer redan, det är flest i startfältet. Under den första träningen gick ytterligare en och nu använder han den från loppet i Bahrain – en motor som ratades i under Australiens GP.

7 Sebastien Buemi

F1-föraren är oskadd och cool efter sin fruktansvärda krasch i Kina. ”För mig i cockpit var det ingen större grej”, säger han.

8 Mattias Ekström

På söndag är det DTM-presentation, men han ska också köra 24-timmars på Nürburgring 15–16 maj. Tre av Audis DTM-förare är med, Timo Scheider, Ekström och Oliver Jarvis.

9 David Coulthard

Ska köra DTM, men kan sitta i en F1:a redan i helgen. Han är nominerad som ersättare för Red Bull och Toro Rosso eftersom deras ordinarie tredjeförare kör World Series i helgen. Så någon skadad och DC is back.

10 Congfu Cheng

Kinesen är förutom David Coulthard ny i Mercedes DTM-uppställning. Däremot har Niki Laudas son Mathias tvingats lämna. Annars är Ralf Schumacher, Gary Paffett, Paul Di Resta, Bruno Spengler, Jamie Green, Susie Stoddart och Mario Engel kvar i olika Mercedes team.

MOTORSTOPP

Speedwayförbundet

De svenska förarna rasar över kravet på nya ljuddämpare, den nya dämparen sänker ljudnivån men tar samtidigt mer effekt från motorerna. Världsstjärnan Andreas Jonsson är vansinnig och Eric Andersson slutar att tävla i Sverige: ”Jag har allt att förlora på att köra på den nya dämparen – min ekonomi, min säkerhet och i värsta fall mitt liv”, säger Andersson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM