Foppas nya jobb: Fotbollsexpert

SPORTBLADET

Sitter i studion under VM

Zlatan och Mellberg har inget att göra med fotbolls-VM.

Det har Peter Forsberg.

Tottenhamsupportern Foppa blir en av SVT:s gästexperter, med uppgift att analysera matcherna.

Hur analyserar man bäst vad som sker i Sydafrika?

SVT satte sig ner, tänkte till och fick en snilleblixt: in med en författare, en skådis och en höjdhoppare. Krydda med en av tidernas främsta hockeyspelare.

– Jag har ringt Foppa, Stefan Holm och några andra. De ville vara med, säger programledaren Mats Nyström.

Vad vet Forsberg om fotboll?

– Jag vet inte mer än att han spelade tills han var 15, innan han blev världens bästa hockeyspelare, men inte hur bra han var. Det får vi reda ut.

Många skådisar

Tillsammans med Frida Östberg leder Nyström SVT:s VM-magasin som direktsänds mellan 22.30 och 23.15 så gott som varje dag.

Och förutom Forsberg och Holm har ett koppel skådespelare tackat ja, alla får de varsin dag då de sitter med i studion. Inte för att gå igenom sina karriärer, utan för att granska Messis fartnummer, Italiens backlinje eller Lagerbäcks taktikval.

– Det är inte ”Här är ditt liv” det handlar om, de ska snacka om matcherna eller om sin favoritspelare, säger Nyström.

”Freakade på fotboll”

Varför är det så många skådespelare bland ”experterna”?

– Jag har en liten faiblesse för skådespeleri. Och jag vet att de är jäkligt freakade på fotboll. De sitter inte och vinkar framför tv:n, de kan snacka fotboll. Jag tror ingen skulle ställa upp om de inte kunde snacka fotboll en stund – vem utsätter sig för något sånt?

Jag ser en annan gemensam nämnare. Var är kvinnorna?

– Annika Andersson kommer. Och det blir enklare av att Frida (Östberg) är med, annars hade det blivit lite väl gubbigt. Jag är övertygad om att det finns fotbollsintresserade skådespelerskor, men det kan vara jag som är jättedålig på att hitta dem.