Friidrott

Patrik Sjöberg: Han är full av skit

Av: 

Samuel Abrahamsson

SPORTBLADET

Friidrottslegendaren rasar mot Hammarby friidrott

Hammarby friidrott valde att inte polisanmäla när en ledare inom klubben blottade sig inför en ung flicka.

Vittnet John Kingstedt gjorde det till slut i stället – flera år efter händelsen.

Fridrottslegendaren Patrik Sjöberg är kritisk mot Hammarby och dess ordförande Ingvar Åström.

– Ingvar är ju bara full av skit och han vet mycket väl vad det handlar om, säger Sjöberg i Aftonbladet morgon.

Det var sommaren 2012 som det hände, men det var först hösten 2014 som det uppdagades att en idrottsledare i Hammarby friidrott blottade sitt kön inför en liten flicka. Men händelsen polisanmäldes aldrig då klubben inte tyckte det fanns fog till det. Nu har ett vittne till händelsen valt att göra en polisanmälan eftersom klubben själva aldrig gjorde det.

John Kingstedt som såg det hela berättade under onsdagsmorgonen om det hela i Aftonbladets morgonprogram.  

– Jag såg en 21-årig kille visa sitt könsorgan för en sexårig flicka och göra en hel del olämpliga saker med barnens mat. Det här skedde under juli 2012 och jag förde fram det till de rätta personerna.

Sjöberg: En av få hjältar

Men inte ens då hände något utan vilket fick Kingstedt att reagera.

– När jag sedan blev uppring av Expressen i november så visade det sig att de inte hade gjort en polisanmälan eller sagt det till föräldrarna. Då valde jag att göra en polisanmälan. Jag tycker att det är beklämmande att man försöker förminska det som har hänt.

Patrik Sjöberg, 50, som själv har blivit sexuellt utnyttjad fanns med på telefon under morgonprogrammet.

– John är en av de få som är en hjälte, det behövs fler såna som honom för det här händer hela tiden inom idrotten. Många väljer att vända ryggen till och sen visar det sig att ingen bryr sig och det är det hemska.

Hammarby slår ifrån sig

Hammarbys ordförande Ingvar Åström kommenterar det så här till Aftonbladet morgon via telefon:

– Det fanns inte underlag för den sista punkten i våran policy. I vår undersökning kunde vi inte uppfatta att något sådant har inträffat.

Den vittnesuppgiften fanns inte när jag gjorde den här undersökningen.

Han fortsätter med att mena att enligt deras undersökning fanns det inte underlag till en polisanmälan.

– John Kingstedt har inte beskrivit det så för mig som i er intervju. Med de uppgifter vi hade 2012 och nu i höst 2014 så står vi kvar i vår bedömning att det inte fanns underlag för en polisanmälan.

"Bara full av skit"

Det här fick Patrik Sjöberg att reagera kraftigt.

– Ingvar är ju bara full av skit och han vet mycket väl vad det handlar om. Problemet är att Ingvar är vän med familjen till killen som har gjort de här sakerna och då blir det extra känsligt. Det värsta med det här är att Ingvar är på väg in i det svenska friidrottsförbundet och kandidera för att komma med i styrelsen. Det är ingen människa som skall jobba med barn när han uttalar sig så här.

Sjöberg tycker att John Kingstedt är den stora hjälten.

– Blottning är ofta en början på en spiral som går neråt så långt som till våldtäkt. Barnen är så unga och förstår nog inte vad som har hänt och John är nu smutskastad inom Hammarby, men han är ju hjälten bland föräldrarna och vanligt folk som förstår att det här inte är rätt.

Han ger också en sista känga till Hammarby friidrott.

– Det är så här klubbarna sköter de här ärendena, efter min bok skulle man skriva om sina policy och Hammarby menade att de hade koll på sin policy. Men de gjorde tvärtom och ingen gjorde någonting åt det. Funkar det så här så kanske det finns bättre alternativ att aktivera sina barn på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott