Prognosen: De ska ta svenska OS-gulden

1 av 5 | Foto: Elin Johansson.
SPORTBLADET

Med 500 dagar till OS i Rio är guldprognosen klar.

Enligt statistikföretaget Infostrada ska Sverige ska ta tre guld genom Sarah Sjöström, Abeba Aregawi – och taekwondo-doldisen Elin Johansson.

– Är det sant? Fan vad kul!, säger hon om guldtipset.

Den femte augusti 2016 tänds den olympiska elden i Rio de Janeiro. Dit är det 500 dagar. De svenska idrottarna har alla flera viktiga tävlingar, mästerskap och grundträningsperioder framför sig innan det är dags att kliva in i hetluften.

Men det hindrar inte statistikföretaget Infostrada från att sätta samman en omfattande lägesrapport. Precis som inför London- och Sotji-OS har man granskat alla de olympiska grenarna och vilka som är favoriter till medaljer och sen satt ihop en medaljprognos för alla länder.

För Sverige lyder den sju medaljer fördelat på tre guld, tre silver och ett brons.

”Härliga tisdagsnyheter”

De tre gulden tror Infostrada att Sarah Sjöström (100 meter fjärilsim), Abeba Aregawi (1500 meter) och Elin Johansson (Taekwondo, Weltervikt) ska bärga. Två stjärnor som är kända hos det svenska folket och en kampsportsdoldis.

Sportbladet ringde upp Elin Johansson, på plats i ryska Nalchik för att ladda för EM, och frågade hur hon såg på att vara ett av Sveriges tre största guldhopp.

– Va? Är det sant? Fan vad kul!, var det glada svaret.

Du låter överraskad?

– Ja, verkligen. Det känns som en ära. Det var härliga tisdagsnyheter. Jag blir skitglad av att höra det.

24-åringen, som bor och tränar i Skellefteå till vardags, kanske egentligen inte borde vara så förvånad. Hon toppar världsrankningen och har vunnit två av de absolut största GP-tävlingarna som avgjorts de senaste åren.

– OS i Rio har alltid varit min dröm så länge jag kan minnas. Och de senaste åren har det känts realistiskt att ta en guldmedalj. Det känns inte som en omöjlig grej, jag har slagit många av de bästa flera gånger så jag gör ju någonting rätt.

”Lokalt är det upphajpat”

Du var med i London och åkte ut i kvartsfinal, vad lärde du dig där som du kan ta med dig till Rio?

– Det är en jättefördel att ha det i ryggsäcken. Jag tror framförallt att jag kan hantera känslor och intryck på ett bättre sätt med mer rutin.

Men om du åker till OS som ett av Sveriges största guldhopp så kommer det vara ett jättefokus på dig, hur tror du att du hanterar det?

– Jag ser det bara positivt. Det är kul för taekwondon om jag kan få lite uppmärksamhet. Jag bor och tränar i en liten stad, Skellefteå, där det är många som har koll. Så lokalt är det lite upphajpat, men kollar man i Sverige i stort är det inte många som har koll.

Ska man tro prognosen så är det på väg att ändras om lite drygt 500 dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM