UFC-bossen: ”Mauler har rätt att vara arg”

SPORTBLADET

Garry Cook om Jones slagsmål och Maulers titelfajt

1 av 2

UFC kommer inte att tvinga Alexander Gustafsson att gå en match i väntan på en titelfajt.

Vicepresidenten Garry Cook hade själv väntat om han var "The Mauler".

– Han har rätt att vara arg, säger Cook till Sportbladet.

Gustafsson hade börjat träna inför titelfajten mot Jon Jones i september. Affischerna inför galan var redan tryckta. Då tvingades Arbogasonen till operation. Matchen sköts upp och han ersattes av brottaren Daniel Cormier.

Intresset för en match mellan Jones och Cormier är skyhögt sedan de båda amerikanerna hamnat i slagsmål på en presskonferens. Därför valde UFC att ge Cormier chansen i januari när även Jones skadade sig och fajten sköts upp – trots att Gustafsson är redo till dess.

"Löjligt", dundrade svenskstjärnan.

Och enligt UFC:s vicepresident Garry Cook har han all rätt att vara arg.

”Titelfajt nästa år”

– Jag förstår att han är det. Det var synd att han skadade sig. Men chanserna är stora att Alex går en titelfajt nästa år.

Har han blivit lovad vinnaren av Jones och Cormier?

– Nej, men man behöver inte vara raketforskare för att förstå att han är med där uppe.

Kommer UFC att tvinga Gustafsson gå en match till eller har han möjlighet att vänta på en titelfajt?

– Jag hade sagt åt Alex att göra sig redo för nästa sommar. Kanske behöver han gå en match till. Men januari är inte långt bort.

Om han väntar har det gått minst ett år sedan hans senaste match (mars 2013). Är det för länge?

– Hade jag varit Alex hade jag satt ned foten och sagt att jag velat möta vinnaren i titelmatchen, säger Cook.

Om "The Mauler" skulle acceptera en match i väntan på en titelchans är listan över motståndare kort. Skador och redan inbokade matcher tar flera namn ur bilden.

”Fansen älskar Alex”

Enligt Cook är det en del av problemet. Vem ska Gustafsson möta? Och är han lika redo mentalt för en sådan match som för "the big one"?

– Det är ett svårt beslut för Alex. Jag är ledsen för hans skull att det blivit såhär. Men det som är bra är att fansen älskar honom och vill se honom fajtas, säger Cook.

När det stod klart att Cormier skulle få chansen mot Jones den 3 januari och inte Gustafsson skrev han i affekt på sociala medier: ”Tydligen tycker UFC att det hajpar en match mer att bete sig som clowner på en presskonferens än att göra århundradets match”.

Vad är ditt svar på det?

– Det var inte riktigt så utstuderat, det var ingen konspiration. Vi tog det beslutet för att skydda fansen som redan hade köpt biljett. Dessutom var presskonferensen redan genomförd. Det känner du förstås till, haha.

”Mike Tyson har gjort det”

Ja, hur ser du på slagsmålet?

– Det såg inte bra ut och vi vill inte att våra idrottare ska bete sig så. Kampsport förknippas ofta med det där. Tyson har gjort det, Holyfield har gjort det, Mayweather har gjort det. Men det här är inte boxning, det här är UFC, säger Cook och fortsätter:

– Ska jag vara självkritisk så måste UFC vara bättre än så. Vi har ett ansvar och vill inte förknippas med sådant. Det tror jag både Jones och Cormier inser och de har bett om ursäkt offentligt.

Men när de trodde att kamerorna var av följde dödshot och skällsord. Hur uppriktig var ursäkten?

– Det jag kan säga är att UFC inser att vi har ett ansvar, att vi måste sätta gränser. På ett konstigt sätt kan det här faktiskt vara bra för Alex eftersom det blir mycket intresse kring mästarbältet, säger Cook.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA