Får köra – trots alkoholskandalen

1 av 3 | Foto: Darcy Ward.
SPORTBLADET

Darcy Ward fastnade i ett alkoholtest och fick inte köra gårdagens VM-deltävling.

Redan i morgon kan speedwaystjärnan tävla igen, för Piraterna.

– De vill vinna matchen och struntar i det som har hänt. Det är för jävligt, säger Indianernas lagledare Daniel Andersson Bäckström.

Krzysztof Kasprzak vann söndagens Grand Prix-tävling i Daugavpils, men det var Darcy Ward som skapade de största rubrikerna.

Anledningen är att den unge australiensaren fastnade i ett alkoholtest och fick körförbud.

Trots skandalen valde Ward att ställa upp på en tv-intervju i samband med tävlingen. Han berättade då att han fått tråkiga nyheter och druckit alkohol i samband med lördagens middag.

– Det kommer aldrig att hända igen. Jag ber om ursäkt till sporten och fansen, sa Darcy Ward, som har varit i blåsväder tidigare.

I Sverige tävlar 22-åringen för Piraterna, som möter Indianerna i den sista elitserieomgången.

”Vi ska stötta honom”

Styrelsen och lagledaren Stefan Andersson Skill har beslutat att Darcy Ward får köra matchen, förutsatt att han inte blir avstängd av FIM, det internationella motorcykelförbundet.

– Vi kommer att sänka Darcy om vi agerar. Vi ska stötta honom på bästa sätt så att det inte upprepas, säger Roger Månsson, Piraternas ordförande.

Utan att försvara VM-föraren berättar han att Ward hade väldigt lite alkohol i kroppen när testet gjordes.

– Han kunde ha satt sig i en bil och köra i Sverige utan att vara en trafikfara, men det är ingen ursäkt. Han vet att det är nollgräns och vi kan inte acceptera agerandet. Det är beklagligt, det som hände, säger Roger Månsson.

Beskedet att Darcy Ward kör tisdagens match, om han inte stoppas av FIM, får Daniel Andersson Bäckström att rasa.

– Hade det varit vår förare hade vi ställt honom åt sidan. Han har åkt fast för en allvarlig sak och det hade vi aldrig tolererat, säger indianledaren.

”Vill knappt prata”

Han tycker att Stefan Andersson Skill sänder fel signaler eftersom han vid sidan av jobbet inom Piraterna fungerar som Sveriges förbundskapten.

– Det är inte bra för sporten, att inte gå ut och markera. Ungdomar som håller på med speedway kanske tycker det är okej att supa.

Stefan Andersson Skill slår tillbaka direkt.

– Han är världens tönt. Vad andra ledare, speciellt ”Dalle”, tycker bryr jag mig inte om. Som förbundskapten kan jag inte stänga av en piratförare och det är absolut inte jag som tar de här besluten. Styrelsen har det yttersta ansvaret. Jag tar fullt avstånd från det som har hänt och är jättebesviken på honom, men vi vänder honom inte ryggen.

Vad säger Darcy Ward när du pratar med honom?

– Han vill knappt prata. Han är ångerfull. Det var den värsta dagen i hans liv.

Enligt Stefan Andersson Skill ska FIM kommentera händelsen senare under måndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway