17 år efter finalen – vill ha titeln

Av: Jasmin Frljevic

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcelo Rios under Australian Open 1998.
Marcelo Rios under Australian Open 1998.

Marcelo Rios är den enda världsettan i tennis som inte tagit en Grand Slam-titel.

För 17 år sedan föll han i finalen av Australian Open mot tjecken Petr Korda, som åkte fast för doping senare samma år.

Nu påstår Rios att Korda var dopad när de ställdes mot varandra och kräver titeln han aldrig fick.

Tidigare världsettan Marcelo Rios föll i finalen av 1998 års upplaga av Australian Open mot Petr Korda. Det är enda Grand Slam-finalen Rios hann med under karriären. Nu vill Marcelo Rios, som trots att han varit världsetta aldrig vunnit en Grand Slam-titel på herrsidan, att internationella tennisförbundet (ITF) ger honom titeln för matchen mot Korda.

Borde inte förlorat den matchen

Enligt chilenska Clarin har Rios bett ITF att återöppna ärendet. Ordförande för det chilenska tennisförbundet, José Hinzpeter, säger till tidningen att Rios ”alltid haft farhågor om att han inte borde ha förlorat den matchen om han spelade mot en motståndare som inte var under påverkan av doping”.

Om det nu går att fastställa att Korda bröt mot anti-doping reglerna under turneringen så vill Rios ta titeln som Korda fick för att ha slagit honom i tre raka set, 6-2, 6-2, 6-2. 

Tjecken Korda åkte fast i samband med Wimbledon samma år med nandrolon i kroppen. Och tjecken svarade med att säga att han inte visste hur preparatet kommit in i hans kropp.

Finalen av Australian Open var också den enda Grand Slam-finalen som den forne världsettan spelade.

Publicerad: