Friidrott

Nytt världsrekord på marathon – under 2.03

Av: 

Erik Karlsson

Dennis Kimetto belönades med ett enormt ölglas.
Dennis Kimetto belönades med ett enormt ölglas.

SPORTBLADET

Berlin har blivit synonymt med rekordslakt på marathon.

I år var det Dennis Kimetto som krossade världsrekordet när han sprang 2.02,57 över de 42,195 kilometerna.

– Det är en stor dag för mig, säger han enligt AP.

New York, Boston och London marathon är kanske mer prestigefyllda, men det är Berlin som har blivit känt som stället man ska springa om man är ute efter världsrekordet. De senaste sju föregående loppen har slutat med fyra världsrekord, senast i fjol när Wilson Kipsang sprang 2.03,23.

Historisk tid

Och i år var det dags igen. Dennis Kimetto blev historisk när han som förste löpare dök ner under 2.03 med tiden 2.02,57.

– Det kändes bra idag, det är en stor dag för mig. Supportrarna längs med banan gjorde mig säker på att jag kunde klara det, säger han till AP.

För Kimetto var det ett personligt rekord med 48 sekunder i 30-åringens fjärde marathon.

Men hur snabbt är då egentligen 2.02,57 på marathon. För alla oss som aldrig testat att springa den klassiska sträckan är det inte helt lätt att relatera så därför tänkte Sportbladet ge sig på att bryta ner det.

Till och börja med kan vi dela upp det i pedagogiska mil, en sträcka många har testat. Daniel Kimetto sprang sin långsammaste först, den gick på 29,24. Den snabbaste kom mellan 30 och 40 kilometer och gick på 28,52. Det är bara fyra sekunder långsammare än Mikael Ekvalls svenska årsbästa på 10 000 meter banlöpning.

Kanske brukar ni stå och nöta på något löpband där ni bara ställer in en hastighet i kilometer? Någonstans vid 10-12 kilometer i timmen rör sig det där löpbandet rätt snabbt. Kimetto höll aldrig under 20 kilometer i timmen (OBS, testa inte utan att hålla i nödstoppet).

Nej ni kanske är lite söndagströtta? Okej, men leta upp en vanlig löparbana, den är bara 400 meter. Försök att springa den på 70 sekunder. Då håller du exakt den snittfart som Daniel Kimetto gör. Enda skillnaden är att han springer motsvarande 105,5 varv på den där löparbanan...

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott