Pedersen ut på bår med brännskador

SPORTBLADET

Danmarks stjärna i olycka under lag-VM

Ryssland bjöd på en riktig sensation i det första kvalet i lag-VM i speedway och är som första lag klart för final.

Sverige slutade tvåa före Danmark, vars chanser försvann när Nicki Pedersen fördes ut på bår med brännskador.

Tävlingen skulle bli en kamp mellan Danmark och Sverige, ingen hade räknat med Ryssland, trots att laget innehöll bland annat VM-tvåan Emil Sajfutdinov.

Han var sitt lags bäste poängplockare, tappade bara en poäng under hela kvällen, men han hade mycket god hjälp av sina landsmän. Ryssarna noterades för tio heatsegrar, att jämföras med åtta svenska.

”Brännsår på benet”

Tävlingens mest omdiskuterade situation kom i 15:e heatet när Nicki Pedersen fastnade med sitt framhjul i ryssen Grigory Lagutas fotpinne på väg in en sväng. Pedersens vänsterben fastnade dessutom på Lagutas bakhjul innan han med full fart kraschade i skyddsstaketet.

– Nicki har fått andra gradens brännsår på benet. Jag tror inte att han kommer att kunna köra mer den här veckan men det glädjande är att han kommer att bli fullt återställd, sade danske förbundskaptenen Jan Staechman till SVT 24.

Av de svenska förarna tog Andeas Jonsson, Fredrik Lindgren och Jonas Davidsson två heatsegrar vardera. Jonsson blev bäste poängplockare med 13 poäng.

– Jag tycker vi gjorde det bra, utan att det för den skull var riktig toppklass på någon av killarna. Jag kommer inte att ändra något i laget till nästa tävling, sade svenske förbundskaptenen Tobias Johansson till TT.

”Ryssland oväntat bra”

För Sverige och Danmark väntar nu race off i Leszno på torsdag. Vilka ytterligare länder som finns med i den tävlingen avgörs på måndag kväll. I Leszno lär danskarna kunna använda Hans Andersen som missade lördagens tävling.

– Ryssland var oväntat bra men de förtjänade att vinna, sade Andreas Jonsson.

– Vi gjorde det ganska bra och har bra stämning i laget. Men nu gäller det att glömma denna tävling, ta det lugnt och sikta på nästa. Det är lång väg kvar och det har ju diskuterats vilken väg som är bäst att ta sig till finalen, avslutade han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway