Kungen och curlingdrottningen

Anette Norberg och Carl XVI Gustaf såg Sverige förlora

avStefan Holm

Kung Carl XVI Gustaf och curlingdrottningen Anette Norberg.

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Silvia ställde in sin resa till Sydkorea.

Då fick Carl XVI Gustaf sällskap av en curlingdrottning.

– Ha, ha, ha. Ja, jag får bra coachning, säger kungen till Sportbladet.

När Sverige och lag Anna Hasselborg under natten till måndagen, svensk tid, mötte värdnationen Sydkorea satt Carl XVI Gustaf på läktaren i Gangneung curlingcenter.

Och det var inte vem som helst som guidade kungen genom matchen. På hans högra sida satt Anette Norberg, skipper i de svenska guldlagen 2006 och 2010.

– Det är trevligt att träffas igen i och med att vi hade möjlighet att följa hennes fantastiska spel. Svenska damer har gjort fantastiska insatser under en lång tid och det är kul att det kommer fram nya lag som kan fortsätta på den banan. Killarna har också gjort jättebra ifrån sig, säger Carl XVI Gustaf när Sportbladet träffar honom i vip-loungen.

Föll mot Sydkorea

Han är avslappnad, går fram till kaffecisternen och fyller en pappersmugg som han placerar i en annan för att inte bränna fingrarna.

Men det sydkoreanska kaffet är inte hetare än svensk curling. Lag Hasselborg föll visserligen mot Sydkorea med 6–7 men det var den första blågula förlusten på tolv matcher.

Mycket talar för att det kan bli svenskt i både dam- och herrfinalerna.

– Man kan alltid hoppas och de har goda förutsättningar, säger Carl XVI Gustaf.

Vad har kungen för erfarenheter av curling?

– Nja, jag har spelat en gång och det var ruskigt länge sedan, när VM avgjordes i Karlstad 1977. Det var jättesvårt. Det var första gången jag kom i kontakt med det, men sedan har det inte varit så mycket. Men jag lär mig hela tiden under resans gång, säger han och riktar tacksamhetens blickar mot Anette Norberg.

Ja, kungen har ju sällskap av curlingdrottningen...

– Ha, ha, ha. Ja, jag får bra coachning.

Har kungen trevligt i Sydkorea?

– Sverige har haft väldigt goda framgångar och lite motgång på sluttampen. Det går upp och ner men vi har fått det vi har förväntat oss och kanske till och med lite mer. Nu hoppas vi lite grand på curlingen och andra saker.

Anette Norberg är, som alla andra, imponerad av lag Hasselborg och lag Niklas Edin.

– Det ser fantastiskt bra ut både på dam- och herrsidan, så det är jättekul. Det är väldigt hög nivå på spelet, säger hon.

Luktar det guld, du som känner igen doften?

– Det är lite svårt, för man ska vara medveten om att det är två olika tävlingar. I semifinalerna börjar en ny tävling och då är det fyra lag som kan vinna. Det är ju då det gäller att kunna växla upp ytterligare ett steg. Herrlaget i Sotji såg ut som givna guldmedaljörer men förlorade semifinalen, så det är svårt att säga just nu. Jag har tippat att båda lagen ska vara i final men det är små marginaler som kommer att avgöra, säger Anette Norberg.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM