Sportbladet

Ragnarsson tillbaka som vinnare

SPORTBLADET

”Jag tycker kritiken har varit obefogad”.

För drygt fyra år sedan var ljudkulissen burop och visslingar.

Den här gången lämnade Marcus Ragnarsson isen i Globen till jubel och som en vinnare.

– Det har varit roligt. Man har väl gjort en viss nytta, sade han efter Tre Kronors turneringsvinst och 4–0 över Finland.

Foto: Scanpix

Nu satsar den comebackande 37-årige veteranen på VM-spel.

– Jag har hela tiden sagt att om jag är frisk och känner att jag kan tillföra något så ställer jag gärna upp, sade Ragnarssons efter Tre Kronors tredje raka vinst och slutseger i Globenturneringen.

Den första Euro hockey-turneringssegern på två år.

Och en betydligt trevligare upplevelse än förra landslagsbesöket i Globen för Ragnarsson. Det var 1–6-debaclet i World cup hösten 2004 mot Tjeckien då landslaget blev utbuat och hårt kritiserat. Dåvarande förbundskaptenen Hardy Nilsson fick till slut sparken.

Ragnarsson, som precis flyttat hem till Almtuna från NHL, gjorde ytterligare en landslagsturnering säsongen efter – men tackade sedan nej.

”Kritiken obefogad”

Den här gången blev Tre Kronor nedsablat inför turneringen, men gav svar på tal.

– Jag tycker kritiken har varit obefogad. Bengt-Åke har skött det här på ett bra sätt och testat olika spelare, sade han.

Nu var det tunga gardet inkallat till landslaget. Framför allt på backsidan med Ragnarsson som en av spetsarna. Djurgårdsbacken har matchats hårt under turneringen och visat hög klass. Liksom resten av den svenska backbesättningen.

– Min önskan var att det skulle bli som det blev. Jag är jävligt glad. Gänget har gjort en kanonvecka, sade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Han fick frågan om det var en revansch efter kritiken.

– Den ingår i jobbet. Min personliga del har inget med det här att göra, jag tänker på laget, sade han.

Hög klass

Förbundskaptenen åker till NHL i början av mars för att kolla in VM-aktuella spelare under två veckors tid. Och han lät förstå att det behövs hög klass för att slå sig in i laget.

– Ingenting har saknats i den här turneringen. Man får tänka på att det är stor rink (i VM), så det ska vara offensiva spelare och bra skridskoåkare.

TT: Hur många NHL-spelare vore optimalt till VM?

– Det har jag ingen aning om. Det är ingen idé att stå här och drömma när man ändå inte vet hur det blir. Det skiljer nio poäng mellan femte och 15:e lag i Western conference, sade han.

Som det sett ut i LG hockey games är det framför allt på forwardssidan det finns plats för förstärkning. Ottawas Daniel Alfredsson ser ut att bli tillgänglig till VM och just nu finns också skarpskytten Kristian Huselius, Columbus, och S:t Louis succérookie Patrik Berglund utanför slutspel. På backsidan kan en tuff, fysisk back vara en tillgång till ett VM.

Där finns annars det mesta.

– Det har varit väldigt positivt med alla veteraner som hållit så hög klass. Även en talang som Victor Hedman har imponerat med moget spel. Jag tycker vi har varit väldigt starka i egen zon, sade Ragnarsson.

En av många självklara VM-backar från Globenlaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet