Golf

Lucas Glover gömde nerverna i kepsen...

avJohan Linderstam

Foto: REUTERS
Mickelson får se sig besegrad – igen.

ARMINGDALE, NEW YORK. Manusförfattarna hade vässat pennorna och skrivit två amerikanska tårdrypare till US Open-historier.

Då gömde en 29-åring från South Carolina nerverna i kepsen, staplade utkasten på hög och tände på.

När röken lagt sig hade Lucas Glover förstört festen.

Phil Mickelson hade precis sänkt en säker kortputt på hål tretton när jublet nästan fick himlen att lyfta.

Det var tävlingens första eagle på det hålet, och på väg upp mot nästa tee gjorde ”Lefty” high fives med ett tjugotal åskådare, ett ”lets go Phi-il” vandrade publiken runt och alla såg en saga bli allt mer verklig.

Mannen som för en månad sedan fick beskedet att frun Amy var sjuk i bröstcancer, som hade fyra andraplatser i US Open och som är älskad mer än någon annan spelare i New York-området hade precis kvitterat Lucas Glovers ledning och fått vittring på en seger alla unnade honom.

Och på hålet bakom honom gick en annan historia redo att berättas.

David Duval är mannen som en gång hade allt. Som toppade världsrankingen, staplade stålarna på hög och vann tretton PGA tourtitlar mellan oktober 1997 och juli 2001 då han krönte karriären med en majorseger i The Open på Royal Lytham & St Annes Golf Club.

Problemet med att ha allt är att man också har mycket att förlora.

Duval tappade både spelet och tryggheten i privatlivet, dalade som en sten på rankingen och började likna ett skämt på touren, och inför US Open var han rankad som 772:a i världen.

Ingen väntade sig att han skulle slåss om placeringar med ett spel som rymt, men med två hål kvar att spela av tävlingen låg han på en delad andraplats, på tre under och med Phil Mickelson på samma placering.

Bara ett slag framför låg Lucas Glover.

Världen höll tummarna, pennorna vässades, två olika berättelser om två helt skilda öden lades på is.

Men så kom Mickelsons bogey på det 17:e hålet, sedan kom Duvals och luften gick ur publiken på Bethpage Black på ett ögonblick.

Samtidigt fingrade Lukas Glover på tändstickorna.

Han avslutade med tre raka par, höjde näven i luften på 18:e green och är en välförtjänt vinnare eftersom han hade lägst score när tävlingen nått runda fyra.

Men det hade varit roligare att skriva om ”Leftys” US Open-revansch eller Duvals uppståndelse från de döda eftersom de stora historierna alltid är värda att berättas.

Och inga historier hade blivit större än de om Phil Mickelson och David Duval.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf