Kalla snabbast uppför – på rullskidor

1 av 3 | Foto: Scanpix

SUNDSVALL. Tre år i rad har Charlotte Kalla laddat för VM eller OS vid den här tiden.

Nu väntar istället en full satsning på totala världscupen – och därmed en ordentligt uppskruvad sommarträning.

– Jag kommer inte hinna träna så mycket i vinter, säger hon efter SM-guldet i rullskidor.

Med tre raka mästerskapsår bakom sig gapar både VM-och OS-kalendern tom för Charlotte Kalla, 27, den kommande säsongen.

Då passade skidstjärnan på att kompensera det med ett SM-guld i rullskidor hemma i Sundsvall redan nu.

När publiken talade om att Kalla visade mästarklass i den mördande backen till Södra bergets topp talade hon själv om en bra, något kryddad träning.

– Det var superhäftigt hur mycket folk det var. När jag kom längre upp så tätnade publikmassan och det var ett enormt jubel, verkligen bra påhejning. Det behövdes! Den här backen tar ut sin rätt oavsett vilken ingång man har. Man vet att det kommer bli tufft när man närmar sig toppen, säger hon.

Van vid träningsbacken

Kalla vet. Hon har en hatkärlek till backen som hon kör intervallträning i minst en gång i veckan – och som hjälpt henne i jakten på mästerskapsmedaljer.

– Det är himla bra träning. Sedan försöker jag även ta mig upp och samla lite höjdmeter. Det finns ju lite backar här i Sundsvallsområdet. Även på distanspassen kan det vara bra utmana sig själv, säger hon.

Som väntat var den dubbla OS-guldmedaljören svårrubbad i tävlingen. Med segertiden 20.09,9 var hon knappa halvminuten snabbare än tvåan Linn Sömskar – och bara drygt två minuter långsammare än sambon och landslagskollegan Anders Svanebo som vann herrloppet.

– Ja, vem ska laga maten i kväll? skojar Kalla.

– Vi har nött den här backen ganska många gånger. Den kanske var lite planare för både mig och han idag. Det var verkligen imponerande att se Anders ta sig an backen idag. Det sporrade mig tills jag ställde mig på startlinjen.

I tuff period

Kalla är just nu inne i den absolut hårdaste träningsperioden under året, det blir upp till 35 timmars träning i veckan. Eftersom den kommande säsongen inte innehåller något stort mästerskap hamnar allt fokus på den totala världscupen, Tour de Ski och nya Ski Tour Canada, vilket gör att uppladdningen ser annorlunda ut i år.

– Jag hoppas kunna tävla mer och med det kommer ganska mycket resande. Tidigare år har jag kunnat träna ganska mycket i tillägg till de tävlingarna jag kört och haft tid att ladda i en vecka. Nu kommer det inte riktigt att bli så. Så det blir extra mycket träning nu fram till oktober.

Hur laddad är du just nu för säsongen?

– Jag är jättetaggad att göra ett bra jobb. Jag hoppas att kunna placera mig bra i den totala världscupen och då kommer både Tour de Ski och touren i Kanada bli riktigt viktiga. Det ska bli jättekul att vara med i touren igen. Men det viktigaste för mig så här års är träning.

Just under SM-veckan på hemmaplan har Charlotte Kalla tränat mindre än vanligt men annars är det dubbla pass sex-sju dagar i veckan som gäller.

– Men däremellan försöker jag njuta lite av sommaren. Vi får slå på grillen i kväll och njuta av att kunna sitta ute länge. Jag är ganska glad över en lite lugnare träningsvecka med den värmeböljan som drog in här, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM