Mauler: Jag kommer att bli bäst i världen

SPORTBLADET

Alexander Gustafsson om tvivel på sig själv, framtiden och nya kärleken

1 av 8

Han ville fly från allt och visste inte om han skulle komma tillbaka.

För Sportbladet berättar ”The Mauler” om det tunga året, nya kärleken och framtidsplanerna.

– Jag vet att jag har potential att bli bäst i världen och det kommer jag att bli, säger MMA-stjärnan.

Det var upplagt för fest. Tele2 Arena var fullsatt och hajpen enorm. Men superfajten slutade i tårar efter att ”The Mauler” knockats av Anthony Johnson redan i den första ronden.

Det har snart gått ett år sedan förlusten som Alexander Gustafsson kallar ”den tuffaste” i sin karriär. När han nio månader senare förlorade titelmatchen mot Daniel Cormier efter delat domslut kände han sig tvingad att ta en paus från allt.

– 2015 var ett väldigt jobbigt år för mig. Rent karriärmässigt har det varit ett riktigt bakslag med två förluster. Men nu är det som det är. Det året har varit, man kan bara göra om och göra det bättre, det är så jag tänker.

Gustafsson eftersvettas fortfarande där han precis har slagit sig ner i fiket ovanför träningslokalen i Vasastan, stället han har undvikit i några månader nu sedan förlusten mot Cormier. 

”Man vill bara fly från allt”

Den fick honom att tvivla på sig själv, på om han har något kvar att ge.

– Jag har haft en svacka i träningen och det har varit tufft med motivationen. Tufft att titta på sporten, hålla sig uppdaterad. Man blir less, det sätter sig så djup. Man vill bara fly från allting, men det går ju inte. Det är ju jag, det här är mitt liv, så man måste ju konfrontera det och därefter ta ett beslut och sen kämpa.

Varför har det varit svårt med motivationen?

– Det är bara för att det har gått så jävla dåligt i tävlingarna. Knockad det första som händer och sen torska på delat domslut i oktober. Det var det som fick en att tappa motivationen. Det har varit lite så här ”Har jag nått min potential? Kan jag bara bli så här bra, kan jag inte bli bättre?”. Det är lite det man har krigat med. Men jag vet att jag kan bli bäst i världen och det är en dröm jag kommer att fortsätta kämpa för. Det här är den jag är, jag kan inte göra något annat än att fajtas. Jag vet att jag har potential att bli bäst i världen och det kommer jag att bli.

”Jag har ett antal år kvar”

Har du varit nära att sluta?

– Det har varit nära ett par gånger. Det är alltid ett konstant krig med en själv och ens tankar när det inte går bra. Man tänker mycket och ibland har man ingen struktur på tänkandet. Det kommer från alla möjliga håll. Men jag har bra människor runt mig så jag kämpade mig tillbaka. Jag tycker att det är kul med träningen nu och jag kan slappna av och har fått struktur på tankarna.

Vad känner du att du har kvar att ge?

– Jag känner att jag har mycket kvar att ge. Jag blir 29 nu i slutet av januari och känner mig ung. Jag har inte haft några skador, jag är inte skadad i dag. Kroppen mår bra och fan, jag känner mig redo för nya tag och nya utmaningar.

– Man får lite ärr bara, men jag har ett antal år kvar. Det är många MMA-fajters som är en bra bit över 30.

Du är inte slut?

– Nej, jag är långt ifrån slut.

Gustafsson ler. Glädjen är tillbaka och han har en plan för framtiden. Men han vet också att vägen tillbaka är lång.

”Jag måste ta en fajt”

Sedan supermatchen mot Jon Jones i Toronto 2013 har Gustafsson varit UFC:s ansikte i Europa. Han är omtyckt, respekterad och har hyllats trots förlusterna.

Men efter att tre av de fyra senaste matcherna slutat med förlust kommer de stora matcherna inte att komma gratis.

– Det är klart att mina chanser finns för en ny titelfajt. Folk vill se mig fajtas. Det är bra matcher och underhållande att se på. Däremot måste jag kämpa mig upp till en titelfajt. Jag måste ta en fajt, vinna den, komma tillbaka på banan. Det är det jag måste göra nu, säger han och fortsätter:

– Det är allt eller inget i varje fajt egentligen. Vinner du inte är du på ruta ett igen, så man måste vinna verkligen och det är det jag strävar efter att göra.

När tänker du att du kan gå en match igen?

– Vår, tidig sommar. Det beror helt på hur jag känner mig i kroppen. Det ska kännas bra i kroppen, då kan jag starta mitt träningsläger. Då kör vi åtta veckor stenhårt, sen tar jag en fajt.

Vad har UFC sagt, har du fått några indikationer?

– De har väl mer väntat på att höra något från mig. Jag har haft ett litet brejk och tagit det lugnt. Nästa plan nu är att sticka till San Diego i slutet av januari. Jag ska dit, få lite miljöombyte och komma i gång med träningen där. Jag tar med mig tjejen och vi blir där någon månad eller två, eller tre. Vi har inte bestämt oss om någonting.

”Hon betyder allt för mig”

Gustafsson och flickvännen Moa har varit ett par sedan i somras och flyttade ihop så sent som för några veckor sedan.

– Hon betyder allt för mig. Hon tränar själv mycket och är väldigt ambitiös och driven. Hon kör på och stöttar mig i alla beslut. Det betyder jättemycket att du har någon som har din rygg hela tiden.

Vad tycker hon om att du fajtas?

– Hon har lite delade åsikter om det. Hon var med senast och det såg värre ut än vad det egentligen var. Jag fick lite stygn och det var lite blod och så där så hon blev lite rädd och skraj. Men hon är tuff. Om jag vill hålla på med det här så är hon fine med det, vill jag inte det är hon fine med det också.

När Sportbladet tillsammans med Inizio gjorde en undersökning över Sveriges populäraste idrottare i slutet av förra året kom Gustafsson sjua på listan. Bland personer under 30 år blev ”The Mauler” dock bara slagen av Charlotte Kalla och Zlatan Ibrahimovic.

– Vi har en grym skara fans här i Sverige som uppskattar det man gör. Det är en stor grej och en stor ära för mig. Jag märker av det när jag är på stan och på Instagram och Facebook. Folk skickar kommentarer och sådant värmer verkligen.

”Zlatan har en injudan”

En som visat sin uppskattning för ”The Mauler” är just Zlatan Ibrahimovic. Gustafsson har tidigare sagt att han vill sparra mot stjärnan och nu hoppas han att drömfajten kan bli av.

– Vi har pratat lite på sociala medier och så där. Han gillar MMA, han är ett fan av sporten och jag är ett fan av det han gör. Han är jättevälkommen hit till All Stars Training Center så kan vi sparra. Jag kan hålla ett pass för honom eller han kan hålla ett pass för mig. Det vore kul om han kom.

Tror du att han vågar gå en match?

– Han vågar nog garanterat, det tror jag. Det är en väldigt tuff idrottsman. Det skulle vara jättekul om vi kunde köra några ronder.

Det är en inbjudan?

– Det är en inbjudan. Det står alltid kvar.

Gustafssons mål är tydligt. Han ska tillbaka och drömmen är given.

– Det är att bli världsmästare en vacker dag.

Känns det realistiskt?

– Det känns realistiskt. Jag vet att jag kan bli det, det är bara frågan om när, hur lång tid tar det.

Är det i år titeln ska komma?

– Den kommer när den kommer. Jag fick en förlust för ett par år sedan, för mig var det en förlust för mycket. Nu sitter jag med fyra förluster. Jag har alltid varit en dålig förlorare, men man får bortse det och hitta tillbaka till den här grymma känslan att få vinna igen. Det är det som motiverar mig, att stå i den där buren och vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM