Sågas: ”Är en skam för Storbritannien”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lewis Hamilton i blåsväder efter segerfirandet

1 av 3

Lewis Hamilton är i blåsväder.

Efter att ha sprutat sin segerchampagne i ansiktet på en värdinna efter Kinas GP anklagas britten för sexism.

– Det är uppenbart att hon inte gillar det, menar engelska kvinnorättsorganisationen Object.

”Andra förare dog som flugor runt mig” – Exklusiva intervjuer med ALLA F1-svenskar

Livet leker för Lewis Hamilton. Efter att ha vunnit världsmästertiteln i fjol har han även inlett årets säsong starkt. Britten vann helgens GP i Kina, hans andra seger på de inledande tre tävlingarna. Han firade genom att spreja segerchampagnen i ansiktet på en av de kinesiska värdinnorna på podiet.

Det agerandet – som kallats ”en skam för Storbritannien” – har nu fördömts av Object, en framstående kvinnorättsorganisation som jobbar mot sexism.

”Borde be om ursäkt”

Ordförande Roz Hardie menar att 30-åringens firande är ett typexempel på en ”kultur med sexobjekt”.

– Bilderna visar inte bara att kvinnan blir nedsprutad utan att champagnen väldigt medvetet sprutas direkt i ansiktet på henne. Det ser inte ut som att hon är med på det hela, säger Hardie till Daily Mail och fortsätter:

– Om så är fallet anser vi att Lewis Hamilton borde be om ursäkt för sitt agerande och tänka sig för hur han beter sig i framtiden. För de flesta människor hade det varit uppenbart att hon inte gillade det.

”Själviskt och hänsynslöst”

Det är dock inte första gången som Hamilton gör precis likadant. I Spanien förra säsongen blev en spansk värdinna måltavla för champagne. Det är dock först nu som kritikstormen nått en global skala.

– Det är ett väldigt tufft jobb att vara värdinna och hon hade med all säkerhet inget val förutom att stå där och bara ta emot. Det är något vi bör vara medvetna om. Men i stället verkar han ha utnyttjat hennes situation. Det är trist att en sådan fantastisk seger ska svärtas ner av vad som till synes är själviskt och hänsynslöst beteende, säger Hardie.

Vädjar om förändring

Object-ledaren menar vidare att händelsen belyser ett problem inom motorsporten där kvinnor ses som sexobjekt.

– Motorsporten verkar porträttera kvinnor som sexobjekt och det gör det förmodligen svårare för kvinnorna att stå upp för sig själva. Vi hoppas att människor inom branschen kan visa mer respekt för dessa kvinnor.

”Andra förare dog som flugor runt mig” – Exklusiva intervjuer med ALLA F1-svenskar

Publicerad: