Här flyr SVT-profilen från huliganerna

avAndreas Käck, Erik Karlsson, Johan Flinck

SPORTBLADET

LVIV/STOCKHOLM. SVT var mitt uppe i en sändning inför Malmös möte med Sjachtar Donetsk när huliganer kom stormande och SVT-teamet tvingades fly.

– Shit, fan vad läskigt. Helvete!, hör man SVT:s Chris Härenstam säga i sändning.

Nu skyddas SVT-profilen inför matchen.

I kväll möter Malmö Sjachtar Donetsk i Lviv, Ukraina. Matchen har föregåtts av en hel del oroligheter. Redan i går så attackerades MFF-fans av väntade huliganer när de kom till sitt hotell. En av dem hamnade på sjukhus efter en grov misshandel.

– De var fem-sex man mot honom. De stampade på hans huvud. Hans huvud var helt sönderslaget, ansiktet helt upprivet, sa Per Kindgren som blev vittne till misshandeln till Sportbladet igår.

”Fan vad läskigt”

Och oroligheterna fortsatte i dag när SVT:s team, med reportern Chris Härenstam framför kameran, skulle sända försnack med MFF-fans på stan. Mitt i en intervju med en supporter stormar flertalet hemmasupportrar ner för gatan och SVT-teamet tvingas fly hals över huvud.

– Shit, fan vad läskigt. Helvete!, hör man Chris säga när de tagit sig till säkerhet.

En MFF-supporter ska ha skadats i attacken och förts till sjukhus.

– Han hade fått ett stort jack i pannan och blödde som fan, säger en annan MFF-supporter, Per Kindgren, till Sportbladet.

Får extra skydd

SVT:s sportchef Per Yng säger så här om tumultet där alltså medarbetaren Chris Härenstam tvingades fly:

– Det är naturligtvis väldigt otrevligt och otäckt.

Vidtar ni några åtgärder?

– Ja, Chris är tillbaka på hotellet nu och har fått restriktioner om att hålla sig där tills det är dags att åka till matchen. Sedan har vi ordnat en säker transport till och från arenan. Vår säkerhetsavdelning har gjort bedömningen att det behövs.

Hur mår Chris?

– Jag har pratat med honom och mår bra efter omständigheterna. Men han tycker förstås att det var otäckt, säger Per Yng.

MFF har varit kritiska mot polisbevakningen i Lviv. Inför resan fick de inte ta med sig sin egen supporterpolis och trots påtryckningar från Uefa under dagen har Lvivs polismakt inte ökat bevakningen.

ARTIKELN HANDLAR OM