Skidstjärnan gravid – ställer in säsongen

Publicerad:

SPORTBLADET

Efter missfallet i våras – Kallas konkurrent gravid

Först Marit Björgen. Nu Aino-Kaisa Saarinen.

Finskan är gravid och missar stora delar av skidsäsongen.

– Jag har härliga, lyckliga nyheter. Vi ska få barn i vår, säger Saarinen i ett videoklipp på Twitter.

Det råder just nu baby-boom i skidvärlden.

Efter Marit Björgen, Katja Visnar och Kikkan Randall är nu även finskan Aino-Kaisa Saarinen, 36, gravid och missar stora delar av årets skidsäsong mot Charlotte Kalla, Stina Nilsson och de andra svenskorna.

Fick missfall i våras

Saarinen, som är tillsammans med förre basketspelaren Tom Gustafsson, räknar med att kunna tävla fram till jul innan säsongen är över.

– Jag borde kunna tävla fram till jul. Nu planerar man all träning och alla tävlingar med hänsyn till barnets bästa, säger Saarinen till Ilta-Sanomat.

Samtidigt berättar finskan att hon fick fjolåret förstört av en familjetragedi. Saarinen fick då missfall vilket även påverkade hennes skidåkning.

– Jag fick missfall i mars och det var verkligen deprimerande. Så var det även med skidåkningen den säsongen. Första gången vi pratade om att skaffa barn var efter OS i Sotji 2014 och nu ler livet mot mig igen. Men jag har lärt mig att barn skaffar man inte – det får man, säger hon.

Siktar på VM i Lahtis

Barnet är planerat till maj 2016 och Saarinen siktar nu på att träna hårt för att göra resultat på hemma-VM i Lahtis 2017.

– Marit är i toppform och tränar med Norge på deras läger. Själv tränar jag så länge det inte konkurrerar med graviditeten. Blir magen väldigt stor så kommer det att bli svårt att dra på sig träningskläderna. Men det finns inget som tyder på att det skulle vara skadligt att tävla under graviditeten eller vice versa, säger Saarinen.

Finskan har fem medaljer från OS och nio medaljer från VM på meritlistan.

Publicerad: