Har den svenska OS-truppen läckt ut?

avFredrik Jönsson, Pelle Strandman, Emil Larsson

Förbundets miss – ett dygn innan OS-uttagningen

Foto: TT

Har svenska herrlandslagets OS-trupp i fotboll läckt ut?

För ett ögonblick redovisades det på Svenska Fotbollförbundets hemsida vilka spelare som ska representera Sverige i Rio

Sedan togs truppen bort.

Håkan Ericson har haft det jobbigt att ta ut en trupp till OS med massor av återbud.

Men nu verkar han bestämt sig för den slutgiltiga truppen – då den kan ha läckt ut.

För en stund sedan på Svenska Fotbollförbundets hemsida fanns en trupp ute – för att en stund senare vara borta.

En förvånad Håkan Ericson kommenterar detta i ett sms tll Sportbladet:

– Har inte koll på vad det var för trupp som låg ute. Hur det kommer sig att en tänkbar publicerats har jag ingen koll på då jag kom upp till kontoret vid 18.30 då alla gått hem. Oavsett kommenterar jag ju inte truppen innan i morgon.

Kiese Thelin stannar i Bordeaux

Av truppen att döma kan vi slå fast följande:

Spelare som inte officiellt hade gett något negativt besked på förhand, men som ändå inte ser ut att vara uttagna är Emil Bergström, Rubin Kazan, Alexander Faltsetas, Djurgården, Jiloan Hamad, Hoffenheim och Isaac Kiese Thelin, Bordeaux.

OS-turneringen kolliderar med flera av de europeiska ligorna och lagens försäsongsträning då den är utplacerad på Fifa-datum.

Huruvida dessa spelare har fått nej av sina klubbar eller bara inte blivit uttagna av Håkar Ericson är än så länge okänt.

Fransson uttagen

Av de uttagna går det dock att konstatera att flera spelare har fått tillstånd av sina proffsklubbar att delta i OS. En sådan är Alexander Fransson som spelade 16 matcher för sitt Basel förra säsongen.

Mittfältaren har, av den läckta truppen att döma, fått grönt ljus av den schweiziska klubben trots att OS avslutas bara dagar efter att ligaspelet inleds.

Sedan tidigare var det klart att Jordan Larsson, Simon Tibbling, Ken Sema, Robin Quaison, Sebastian Starke Hedlund, Noah Sonko Sundberg, Joakim Nilsson, Pa Konate, Adam Lundqvist, Muamer Tankovic och Andreas Linde var tillgängliga för uttagning.

Han tar Rinnes plats

En som länge sågs som Sveriges givne förstemålvakt i OS var Jacob Rinne. Men när den förre ÖSK-spelaren skrev på för belgiska Gent för några veckor sedan stod det snabbt klart att han inte fick åka till Rio.

Något som satte Håkan Ericson i en kritisk målvaktssituation. Nu verkar det som att positionen har kompletterats med Gais målvakt Jesper Johansson.

När Sportbladet når Staffan Stjernholm, mediekontakt för U21-landslaget, är han på semester och nyligen blivit informerad om att truppen läckt ut.

– Att något har varit ute har jag förstått. Jag har bara sett skärmdumparna. Det är något vi försöker reda ut, säger han och tillägger:

– Vi har inga kommentarer förrän presskonferensen i morgon.

Någon som gjort ett mänskligt misstag helt enkelt?

– Det är väl det troliga, säger Stjernholm.

ARTIKELN HANDLAR OM