Draget för att bli av med OS-fuskare i Rio

SPORTBLADET

IOK jagar fuskare inför Rio-OS genom att vrida tillbaka klockan åtta år.

Nu ska alla prover som lämnades i Peking av idrottare som kan tänkas tävla i Rio testas om med nya metoder.

– Vi ska se till att idrottare som fuskade 2008 inte kommer till start i Rio 2016, säger IOK:s medicinskt ansvarige Richard Budgett till AP.

Foto: Richard Budgett.

Dopningsskandalerna har avlöst varandra de senaste åren och med raden av meldoniumfall som avslöjats under början av 2016 skruvar nu IOK upp jakten på fuskare inför Rio-OS.

Normalt sett sparar man prover från gamla OS i tio år för att sedan testa om den med den absolut senaste tekniken. Men nu har IOK bestämt sig för att tidigarelägga den analysen från OS i Peking med två år för att om möjligt stoppa de fuskare som tänkt ställa upp i Rio.

”Handlar om hundratals”

– Vi vill skydda de rena idrottarna som ska tävla i Rio. Med det här säkerställer vi att idrottare som fuskade 2008 inte kommer till start i Rio 2016, säger Richard Budgett, medicinskt ansvarig på IOK.

Budgett förklarar att det handlar om en omfattande operation.

– Det finns några nya analysmetoder som är tillgängliga. Det handlar om ett hundratal prov som håller på att testas igen, säger han.

IOK har tidigare testat om både prover från vinter-OS 2006 och sommar-OS 2004. Resultaten från Turin är fortfarande inte offentliggjorda medan det fastande fem aktiva från 2004, däribland guldmedaljören i kula Yuri Bilonog.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Dopning

Sommar-OS