Till SM-semifinal – för 22:a året i rad

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sandvikens lagkapten: Det är sjukt

Christoffer Edlund, lagkapten och skyttekung.
Foto: Foto: TT
Christoffer Edlund, lagkapten och skyttekung.

SANDVIKEN. Supersviten växer.

Sandviken besegrade Hammarby med 8–3 och är klart för SM-semifinal – för 22:a året i rad.

– Det är sjukt, säger skyttekungen Christoffer Edlund, som gjorde fyra av målen.

Sandviken har aldrig förlorat en avgörande kvartsfinal på hemmaplan, och det dröjer ytterligare. Stålmännen, som stod för en svag insats på Zinkensdamm i lördags, lyfte när det verkligen behövdes.

Uddlöst Hammarby

Spelarna hade fart under skridskorna, lät bollen göra jobbet och dominerade matchinledningen. Hammarby var väldigt uddlöst, och det dröjde en dryg halvtimme innan Martin Falk tvingades göra en räddning värd namnet.

– Vi har spelat sådana här matcher förr. Under två dagar har jag varit nervös i kroppen. Det är något positivt, för det är ett bevis på att man är fokuserad, säger Christoffer Edlund.

Skyttekungen gjorde fyra mål

29-åringen inledde målskyttet i den sjätte spelminuten, och de 2 873 åskådarna skulle få se mer av Sandvikens lagkapten.

När Hammarby reducerade till 3–1 i början av andra halvlek slog han till med två mål inom loppet av tre minuter.

– Det blev nerv när de gjorde 3–1, för då blir nästa mål så otroligt viktigt. 3–2 eller 4–1 är en väldig skillnad i bandy, så det var skönt att göra 4–1 och 5–1. Efter det fick vi ett lugn igen, säger Edlund, som gjorde ytterligare ett mål.

Till semifinal för 22:a året i rad

Segern betyder att Sandviken är klart för SM-semifinal för 22:a året i följd. Klubben har inte förlorat en kvartsfinal sedan 1994, då Boltic vann med 3–0 i matcher.

– Det är sjukt. Ja, det får man ändå säga. Jag förstår det inte. Det är otroligt bra gjort av föreningen. Kul att sviten inte bröts nu. Det är alltid lite kämpigt att spela de här matcherna, men vi är bra när det väl ska avgöras, säger Christoffer Edlund.

”Vi är absolut inte nöjda”

Sandviken får möta Västerås i semifinalen. De två senaste åren har lagen gjort upp om SM-guldet.

– Det ska bli jätteroligt. Det blir tuffa och roliga matcher, men vi ska bjuda upp till fajt. Vi är absolut inte nöjda. Vi har mer i oss och kan nå ännu längre, säger Christoffer Edlund.

Sportbladet tippar semifinalerna

Västerås–Sandviken

Tipset: 3–1 till Västerås.

Kommentar: Oj, oj, oj, vilken matchserie det kan bli. VSK och Sandviken har gjort upp om de två senaste SM-gulden och möts nu i bäst av fem matcher. Inför säsongen tippade jag att Västerås försvarar SM-guldet, och det finns ingen anledning att ändra på det. Mesta mästarna har världens bäste målvakt i Andreas Bergwall och spelar med en tyngd som inget annat lag kommer i närheten av. Ja, VSK är komplett och har ett försvar som kan få stopp på Saiks fruktade anfallstrio, Christoffer Edlund, Erik Pettersson och Patrik Nilsson.

Så gick det i elitserien: Sandviken–Västerås 6–9, Västerås–Sandviken 5–6.

Villa Lidköping–Bollnäs

Tipset: 3–2 till Villa Lidköping.

Kommentar: David Karlsson, Daniel Andersson, Johan Esplund, Magnus Muhrén... Säg Villa Lidköping och 99 av 100 bandyälskare tänker på den fartfyllda offensiven, men det är framförallt försvarsspelet som Bollnäs ska oroa sig över. Det är lätt att glömma, men Villa släppte in minst mål av samtliga lag i elitserien. 77 på 26 matcher, vilket ger ett snitt på 3, och bara åtta baklängesmål på tre kvartsfinaler mot Vetlanda. Har Bollnäs anfallsvapnen som krävs mot försvarsgeneralen Martin Johansson och hans trupp? Tillåt mig att tvivla. Bollnäs vann visserligen med uddamålet på Sävstaås, men hade då i princip full utdelning på fasta situationer. Daniel Berlin och Per Hellmyrs måste överprestera för att ta Bollnäs till final.

Så gick det i elitserien: Villa–Bollnäs 4–2, Bollnäs–Villa 5–4.

Publicerad: