Skulle luras in i dopningsskandal

Gillrade fälla för Mustafa Mohamed

Mustafa Mohamed blev indragen i en fälla.
Mustafa Mohamed blev indragen i en fälla.

Svenske Mustafa Mohamed skulle luras in i en stor dopningsskandal.

För Spanaren berättar den svenske löparen om hur två brittiska journalister gillrade en fälla för 37-åringen.

– När dom sa att någon skulle bidra med dopningspreparat sa jag direkt ”A BIG NO”, berättar Mustafa för Spanaren.

Det var med erbjudandet att agera talangscout i Sverige för ett löparprojekt i Kenya som de två okända männen lockade Mustafa Mohamed till ett möte på ett hotell i Portugal.

– Jag är väl godtrogen, så jag misstänkte ingenting. De där två var goda skådespelare. De berättade om projektet och att de hade fått tips om att jag skulle vara en bra talangscout i Sverige, för att hitta lovande löpare, säger Mohamed till Spanaren.

”Sa blankt nej”

Projektet skulle gå ut på att samla lovande löpare och hjälpa dem mot eliten. Företaget bakom skulle sedan få 15-20 procent av de aktivas inkomster. Sedan påstod männen att Mohamed jobbat med en ”Joseph” i Kenya som också skulle vara inblandad.

– Jag sa att jag inte jobbat med någon ”Joseph” i Kenya och om någon påstått det var det lögn, säger Mustafa.

När männen föreslog att ”Joseph” skulle ordna dopingpreparat till löparna avslutade Mustafa Mohamed mötet.

– Dom ville att vi skulle träffas nästa dag och jag skulle tänka tills dess. Jag sa blankt nej och att jag springer för passion, inte för pengar eller berömmelse.

Mohamed lyckades sedan ta foton på de båda männen som han skickade till sin tränare Ulf Friberg. Friberg kunde snabbt identifiera dem som undersökande reportrarna David Collins och George Arbuthnott på brittiska tidningen Sunday Times.

”Väldigt tragiskt”

– Det är väldigt tragiskt. De här journalisterna kan inte ha gjort någon speciellt bra research eftersom de försöker ta Mustafa till hjälp. Vi tycker att det här är oerhört obehagligt. Det här är hyllade journalister som gjort jättebra reportage, men man får inte ta till vilka journalistiska metoder som helst i jakten på fuskare. Det är väldigt tragiskt att såna här killar agerar på det här sättet. Syftet är bra, men det är inte förenligt med god journalistik, säger Friberg till GT.

En spekulation är att reportrarna hoppades kunna gå igenom Mustafa Mohamed för att sätta dit Englands nationalikon Mo Farah, precis som svenske Mohamed född i Somalia, för dopning.

– Det är klart att det är kränkande när två journalister vill initiera Mohamed i ett projekt som handlar om doping, säger Friberg.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.