”Bäst när jag skiter i det, typ 'fuck it'”

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Storebror Martin kommer till Rio som världstvåa, ändå viskas det lika mycket om medaljchans för betydligt sämre rankade lillebror, Robin Pacek, när judotruppen gör OS-entré.

Tillsammans är det här för att träda ut ur anonymiteten.

– För en judoka betyder OS i princip allt, säger Robin.

Sverige kommer till OS med en välmående och formstark trupp på fyra judokas, redo att ta den första svenska judo-medaljen i OS-historien. Två som ska försöka är bröderna Martin och Robin Pacek. Ett ögonkast på rankningen ger vid handen att Martin är det stora hoppet som kommer in som tvåa i världen och fyra i OS-seedningen, men när jag ställer frågan vem judoförbundskapten Robert Eriksson tror mest på av dom båda säger han 26-rankade Robin.

– Han höjer sig alltid på mästerskap, säger han.

”En doldis, absolut”

Men det är anonyma medaljhopp. Som illustration ger en snabb slagning på bröderna Pacek, som tillsammans är välmeriterade med GP-segrar och EM-medaljer, noll rader text på det nästan allomfattande nätuppslagsverket Wikipedia.

– Ja man är en doldis, absolut, säger Martin Pacek och får medhåll av lillebror:

– För en judoka betyder OS i princip allt. Du kan ta medalj på EM och VM men det är först här du har svenska folkets ögon på dig när du kör, säger han.

Hur känner du för det?

– Det känns kul… jag ska åka och klippa mig nu så jag ser snygg ut, skrattar han.

”Får inte stressa upp mig”

Det är en lättsam stämning i hela laget när man bjuder in till pressträff. Det lönar sig inte att pumpa adrenalin förrän precis före tävling.

– Det gäller att kunna slå av och på. Det jag har lärt mig är att ju mer jag vill desto sämre går det, de tävlingarna som har gått bäst är när jag typ har skitit i det, typ ”fuck it”. Det som passar får man köra efter, säger Robin.

Det låter som en paradox att vilja skita i den tävling som betyder ”i princip allt”?

– Nja, man får bara inte stressa upp sig, då blir det pannkaka. Stress tar för mycket kraft.

Robin är först in av bröderna i OS när 81-kilosklassen avgörs i dag – vilket gör Martin till den mest nervösa av de två.

– Ja absolut, jag är mer nervös när Robin går än när jag går. Det är den läskigaste känslan någonsin, man vill så mycket för sin bror och han känner likadant för mig.

”Blir tråkigt för honom att åka hem”

Rankningen talar inte för Robin, men det gör inledningen av OS. Redan under första dagen stod Fabio Basile, Italien, för en superskräll när han tog OS-guld.

– Det är jäkligt inspirerande, han har samma resultat inför som jag har. Allt kan hända.

Robin möter meriterade Travis Stevens, USA, som slutade femma på förra OS i första omgången. Det finns ingen plats för misstag, inga återkval eller andra chanser.

– Nej den som förlorar är ute direkt, så det blir tråkigt för honom att åka hem…, säger Robin Pacek leeende.

Skulle bröderna gå hela vägen förändras livet på en dag. Men det vill ingen av dem fundera för mycket på redan nu.

– Just nu är jag en judoka, vad som händer efter tisdagen får vi se… Carpe diem, säger Robin.

– Nja, livet förändras inte. Kanske blir det en wikipedia-rad, säger Martin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Judo