– Inte ofta man ser en ryttare som hon

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OS-debutanten Frida Andersén, 26, skrällde

Foto: TT

OS-debutanten Frida Andersén, 26, skrällde i fälttävlans terrängritten.

Som enda svensk var hon felfri på alla hinder och ligger tolva.

– Det är inte ofta man ser en ryttare som hon, säger Jan Jönsson, bronsmedaljör i München 1972.

Foto: TT
Frida Andersén.

När Frida Andersén stod i startfållan hade hon en tuff uppgift framför sig. Inte bara en ovanligt krävande terrängbana, hon visste också att lagets första ryttare, Linda Algotsson, var borta ur leken.

Sedan gjorde hon allt rätt.

– Herta stod emot i början och jag tänkte att jäklar, det här kommer att bli en tuff resa. Sedan när jag borta vid hinder sex släppte det och det kändes som vanligt igen och Herta var helt fantastisk, säger Frida Andersén.

Hästen Herta är född hemma på föräldragården i Hofors. Häst och ryttare känner varandra utan och innan. Och Frida Andersén fortsätter att hylla sin häst.

– Backarna sög väldigt mycket. Herta var så trött här på slutet men ställde upp för mig. Jag säger hoppa här så hoppar hon, även om det blir ett galoppsprång för mycket.

Svåraste hon ställts inför

Paret gick i mål med med nio straff för överskriden tid. Anledningen är att Andersén fått order att gå de säkraste, långa, vägarna.

Detta är det svåraste Frida Andersén och Herta gjort.

Lagets tränare Jan Jönsson är djupt imponerad.

– Hon är fantastiskt stark mentalt och presterar bäst när det är som svårast och gäller mest. Jag har sett många ryttare genom åren, men det är inte ofta det kommer fram såna som Frida, säger Jönsson.

Förra året var Herta borta för en senskada. Paret har inte gjort många tävlingar innan OS.

– Man ska också veta att det inte var samma flyt som innan skadan, när de kom igång igen. Frida har tränat hårt på det. Just idag var hon tillbaka deras vanliga flyt. Imponerande, säger Jan Jönsson.

Sara Algotsson Ostholt och Reality hade två utbrytningar och hamnade på plats 37. Orken gick helt ur den stora Reality.

– Där försvann lagets chanser, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.

Ludwig Svennestål gjorde en stark insats på tävlingens yngsta häst, Aspe, men fick trassel med tyglarna och slutade på plats 27.

Laget ligger inför finaldagen och banhoppningen på en sjätte plats.

Publicerad: