Fiasko för Michel Tornéus i OS-kvalet

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Michel Tornéus har jagat revansch på medaljmissen i London i fyra år.

Men väl i Rio blev det fiasko redan i kvalet.

7,65 var inte ens nära att räcka till en final.

– Jag har väl någon förbannelse, säger han.

Ända sedan Michel Tornéus slutade fyra, blott en centimeter från medalj, vid OS i London har Hammarbyhopparen jagat revansch. Allt fokus har legat på OS i Rio.

Det var nära att han aldrig kom hit men det fenomenala 8,44-hoppet på hög höjd i Sierra Nevada fixade biljetten och gjorde Tornéus till ett högkaratigt medaljhopp.

– Det kan inte bli bättre än så här. Det kommer att bli tufft, men jag åker till Rio för att göra mitt absolut bästa. Har jag rätt dag kan det bli medalj, sa han till Sportbladet på förlägret i Rio Maior.

Började med övertramp

Men för att få hoppa final krävs först att man tar sig dit – och det lyckades inte svenskhoppet med alls.

Första hoppet blev ett knappt övertramp kring åtta meter och det andra stannade på blygsamma 7,65 i ett hopp som såg riktigt stumt ut. När så allt skulle avgöras i tredje hoppet såg det likadant ut, kraftlöst och spänt och det sista försöket mättes till 7,63, 79 centimeter från hoppet som tog honom till Rio.

”Önskar jag hade en förklaring”

Michel möte pressen men kepsen långt neddragen över ansiktet och försökte sätta ord på besvikelsen.

– Tomt. Det bara tomt. Jag har lagt så mycket tid och energi i så många år på den här dagen men det ville sig inte. Det känns bara tomt, säger han.

Har du någon förklaring?

– Jag önskar att jag hade det, att det var det eller det. Jag fick inte ens farten över plankan. Första hoppet hade nog räckt men jag trampade tyvärr över med någon millimeter men sen vill det sig inte.

Inga föraningar på att formen dalat in mot OS?

– Nej, jag har gjort allt jag har kunnat hela vägen. Jag känner mig jättetom när jag står här men samtidigt har jag gjort allt jag har kunnat i fyra år nu. Det har varit många veckor från familjen för att man har jagat den här drömmen och nu står man här…

– Jag har väl någon förbannelse, en centimeter från medalj senast och nu var det någon millimeter (från ett godkänt finalhopp).

Krävdes 7,85

Det finns inga tankar på att lägga av:

– Det är tomt, jag är besviken men jag kommer studsa tillbaka precis som efter London, säger han.

Även den regerande olympiska-, världs- och Europamästaren Greg Rutherford var illa ute efter två övertramp. Men med 7,90 i sista så hankade han sig vidare med knapp marginal. Tolfte och sista hoppare till final blev jamaicanen Damar Forbes med 7,85.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS