Världen häpnar över 'Paralympicsmirakel'

avErik Karlsson

Foto: GETTY
Tamiru Demisse (silver), Abdellatif Baka (guld) och Henry Kirwa (brons) sprang alla snabbare än OS-guldvinnaren Matt Centrowitz.

Världen häpnar över hur fyra paralympiska 1500-meterslöpare kunde springa snabbare än Matt Centrowitz OS-guldmedaljtid.

Men trots ett imponerande världsrekord är sanningen inte fullt lika otrolig.

Paralympics-tävlingarna på friidrottsarenan har hållit hög klass så här långt. I natt slog Liam Malone Oscar Pistorius världsrekord på 200 meter med 21,06 och när herrarnas 1500 meter avgjordes för löpare med synnedsättning kom ytterligare ett världsrekord. Algeriern Abdellatif Baka vann ett högklassigt och jämnt lopp på 3.48,29.

– Jag har jobbat hårt för det här i ett eller två år och det har varit riktigt tufft, säger Baka.

Men det är inte världsrekordet i sig som har fått Bakas prestation att bli en världsnyhet. Det är i stället det faktum att han och de tre följande löparna, Tamiru Demisse, Henry Kirwa och brorsan Fuoad Baka, slog OS-guldvinnaren Matt Centrowitz vinnartid på 3.50,00.

Rubriker i stil med ”Topp fyra skulle ha vunnit olympiskt guld" och "Fyra i Paralympics hade vunnit guld i OS” har fått Bakas insats att mer likna ett mirakel än något annat.

Öppnade extremt långsamt

För hur kunde en synskadad löpare slå världseliten med över 1,7 sekunder?

Förklaringen är helt enkelt taktiken.

För medan Abdellatif Baka och hans konkurrenter satte mer eller mindre full fart från start var OS-finalen ett långsamt taktiklopp. Matt Centrowitz, med ett personligt rekord så bra som 3.30,40 öppnade loppet i promenadfart med 2.16 på 800 meter för att sedan avsluta loppet med en stor spurtuppgörelse.

Det kan jämföras med passeringen på 800 meter när Hicham El Guerrouj slog världsrekordet 3.26,00 som var hela 26 sekunder snabbare.

Att jämföra segertider i lopp där taktiken kan skilja sig så mycket låter sig därför inte göras. Som jämförelse kan skulle exempelvis inte någon av de snabba finaltiderna på Paralympics räcka till att nå in på topp tre i svenska p19-statistiken.

Som lopp betraktat var däremot den paralympiska finalen lika högklassig och spännande som vilken OS-final som helst. Se hela det dramatiska loppet här (extern länk)!

ARTIKELN HANDLAR OM