”Försprånget kanske inte mer än en tiondel”

SPORTBLADET

Ferrari oroar Mercedes

Foto: Sebastian Vettel, Ferrari.

Ferraris mål är en ny titel.

Den första sedan 2007 och dominanterna Mercedes inser faran.

– Vi kanske bara har en tiondels försprång nu, säger stallchef Toto Wolff.

I fjol kom Sebastian Vettel till Ferrari och teamet upplevde ett enormt uppsving där tysken vann tre VM-lopp. Till 2016 har teamet gjort stora förändringar på bilen, ändrat en främre hjulupphängningen till pushroad, nosen är betydligt kortare än tidigare och bakpartiet av bilen är klart smalare. Allt har gjorts med en enda målsättning - att kunna utmana Mercedes om VM-titeln 2016.

– Allt som allt har vi satsat ännu mer i utvecklingen av bilen det har varit en ständig förändring och vi lade fokus på årets bil tidigt. De blir spännande att se var vi ligger jämfört med för ett år sedan, säger Sebastian Vettel under en pressträff inför säsongen.

Försprångt krymper

Då vann han det andra loppet på säsongen efter en smart taktik. I år har teamet imponerat under testerna där Vettel och hans teamkollega Kimi Räikkönen körde de snabbaste varven.

– Ferrari har verkligen tagit ett kliv framåt. Det gjorde de redan inför förra säsongen och nu har de fortsatt i samma riktning, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till österrikiska ORF.

– Om vi fortfarande har ett försprång så är det inte längre som förra året. Vi pratar om två, tre tiondelar på ett varv, kanske är det också bara en.

Mercedes och Ferrari?

Efter testerna påpekade Mercedes styrelseordförande Niki Lauda att deras försprång antagligen har krympt från sex till två tiondelar per varv.

– I och med att reglerna är de samma så planas utvecklingstempot ut hos oss eftersom vi närmar oss max, medan hos dem går det fortfarande snabbt eftersom de inte har kommit lika långt, säger Wolff.

– Det ser ut som om det är Mercedes och Ferrari som har en liten fördel jämfört med de andra teamen under kvalen än så länge.

Natten till fredag startar F1-säsongen med den första träningen i Melbourne Australien,  kvalet avgörs sedan på lördag morgon och säsongens första F1-lopp startar klockan 06.00 på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM