Matchen som J-O väntat på i 38 år

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Då: "Det var en obehaglig match".
Nu: "Tack för revanschen"

Glenn Östh var 21 år och jättenervös. Framför sig hade han en liten 12-årig elitseriedebutant som snodde hela hans hemmastöd.

Men Jan Ove Waldner förlorade matchen som skulle bli starten på en osannolik karriär.

Innan den på torsdagen når sitt slut ville Sportbladet ge honom chans till en revansch som han väntat på i nästan 40 år.

Jan Ove Waldner har hunnit fylla 50 år och gör i kväll sin sista av otaliga matcher i hans långa och framgångsrika karriär.

En av de – väldigt lätträknade – spelare som har plusstatistik på pingisgiganten är den i dag 59-årige Glenn Östh, som efter sin karriär både varit förbundskapten och numera SOK-sportchef.

Han mötte visserligen J-O bara en gång – och det i den då 12-årige Waldners elitseriedebut.

Sportbladet bestämde sig för att sammanföra de båda i en match bara dagen innan J-O:s långa karriär är över.

Glenn Östh har inte spelat pingis sedan han blev tvåa på veteran-SM för 20 år sedan men har dragit med sig ett gammalt racket och nya skor till SL-hallen där Waldner just håller på att avsluta en träning.

"Hade inget publikstöd"

Minns du matchen 1977?

– Självklart. Det var fullt i hallen och jag var 21 år och jättenervös. Han var tolv år och det visade sig att trots att vi var i min hemmahall i Söderhamn, staden där jag växte upp, så hade jag inget publikstöd. Alla höll på den lilla killen. Han körde tennisservar hela matchen och det är ganska obehagliga servar särskilt när man inte ser spelaren – han försvann under bordet för att han var så liten. Så fort jag gjorde en tveksam boll så small det. Då smashade han en forehand. Det var en obehaglig match.

Vad slutade matchen?

– 21-18, 21-15 – såklart. Det har man snokat reda på.

Blir du ofta påmind om matchen?

– Ja, jag har 1-0 på honom för vi har aldrig mötts i tävling efter det. Så det är jag och några kineser som har plusstatistik på honom.

Fick en poäng

J-O ska nu få chansen till revansch när de båda ska mötas i ett set. De kommer gemensamt överens om att Östh får starta matchen med en 8-0-ledning.

– Det är tur att jag har två servar efter hans två. Då kan jag kanske få över bollen någon gång, säger SOK-bossen.

Östh fixade tidigt en poäng och gick upp till nio, men sedan gav Waldner inte sin debutmotståndare en glimt av en chans. En kantboll får honom att skina upp.

– Hehe, lite medgång hade jag. Hade Jörgen (Persson) sett den kantbollen hade han sagt att det var typiskt J-O.

Till slut blev det en bekväm 11-9-seger.

– Skönt. Jag har väntat på den här revanschen i 40 år, och han har alltid hållit sig undan också. Lite er förtjänst att ni plockade upp honom, jag får tacka er för revanschen. Det var kanske lite fördel för mig eftersom jag hade kört 45 minuter innan och var varm, men hade Glenn kört 45 minuter hade han kanske varit trött. Men tio minuter till hade du kanske behövt, Glenn. Ändå lite duschläge efter matchen? Några droppar kom fram, säger Waldner och skrattar.

"Kan lita på honom"

Glenn Östh kommer att vara på plats i Liljeholmshallen i Waldners avsked och berättar att han är otroligt glad över att ha varit med på stora delar av den så framgångsrika resan.

– J-O har inte alltid varit mästare i träningshallen men när det väl bränner till vet man att man kan lita på honom. Jag är glad att han gick in för det i dag och är ändå nöjd med min poäng. Jag trodde det skulle bli noll, säger han innan han avslutar med en hyllning:

– Han har lärt övriga pingisvärlden att spela pingis och om 100 år tror jag att Waldner fortfarande är den lysande stjärnan.

Fotnot: Sportbladet sänder J-O:s sista elitseriematch under torsdagen med start 18.30. Hans Spårvägen möter BK Rekord hemma i Liljeholmshallen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN